Jari Sarasvuo: Sisäinen Sankari – Uljaan elämän käsikirjoitus

Sisäinen sankari oli yksi ensimmäisiä itsensä kehittämisen kirjoja joita luin. Kirja tuli pöydälleni yrittäjävanhempieni suosituksesta, koska he olivat monin tavoin vaikuttuneita kirjasta. Nyt noin kolmekymmentä vuotta myöhemmin intouduin palaamaan tähän teokseen. Monen kirjan kohdalla vuodet vanhentaa sisältösubstanssin, mutta tämä uljaan elämän käsikirjoitus on säilyttänyt mahtinsa. Lukukokemus todensi asioita, jotka oli tarttuneet elämän matkalle mukaan ja muistutti tärkeistä asioista, joita pitää harkita käytäntöön pantavaksi. Kirjan asiasisältö on laaja, ja oli haastavaa, mitä jättää muistiinpanoista pois ilman, että maalaisi korostustussilla koko opuksen.

OPPIKOKOELMA KIRJASTA

Kuka sinä olet ja kuka sinä voisit olla. Mitkä asiat haastaa ja estää sinua olemaan se versio itsestäsi, joka haluat olla. Se, mitä teet elämän haasteiden edessä määrittää suuntasi. Umpikujasta tullaan ulos kävelemällä sitä päin, joka on ajanut sinut umpikujaan. Nurkasta täytyy tulla taistellen ulos. Sarasvuo puhuu tulisilla hiilillä kävelystä, hän kuvaa tapahtumaa kirjassa niin konkreettisesti kuin symbolisesti. Symbolisesti hiilillä kävely kuvaa, kuinka tarvitsemme prosessin, jonka avulla voimme luopua peloistamme ja rajoittavista käsityksistämme elämästä. Kun raudasta polttaa hiilen pois, tilalle saa terästä.

Mikä ominaisuus tai taito on kriittisin, kun ihminen pyrkii elämään mahdollisimman täyttymyksellistä elämää? Monien mielestä ihminen pärjää, jos hän on älykäs. Toisten mielestä kotikasvatus määrää menestyksen mitan. Tärkeänä pidetään myös koulutusta, temperamenttia, seuraa, jossa aikaansa viettää, jopa ulkonäköä.

Sarasvuon mukaan todellinen vipuvoima muodostuu, kun ihmisen arvot, säännöt, uskomukset ja tavat ovat oikeassa järjestyksessä. Tämä on yksi kirjan keskeisimmistä kokonaisuuksista, jossa kuvataan ihmisen käyttöliittymää, jolla hän ohjaa omia valintojaan ja suuntaansa. Tämä sisäinen vipuvoima koostuu siis neljästä tekijästä jotka kirjassa aukeaa näin:

  1. Arvot – Arvojen avulla ihminen asettaa valintansa tärkeysjärjestykseen. Jos hauskanpito, seikkailu ja itseilmaisu ovat tärkeimpiä arvojasi, käyttäydyt eri tavalla kuin ihminen, jonka tärkeimmät arvot ovat terveys, perhe ja työ. Arvot siis automatisoivat, helpottavat ja nopeuttavat päätöksentekotilanteen valintoja. Ihminen valitsee todennäköisesti arvojensa tärkeysjärjestyksen sisäisen vaikuttavuuden mukaan.  Vain tahdonvoimaa ja tietoista ponnistelua käyttäen ihminen voi valita jotain, joka ei ole hänen arvojensa mukaista.
  1. Säännöt – Säännöt antaa merkityksen sille, mitä teet, koet tai sinulle tapahtuu. Säännöt ovat tulkkeja kokemuksellesi maailmasta. Jos sinulla on sääntö ”Hyvän kunnon mitta on kyky juosta maraton”, pidät itseäsi huonokuntoisena, jos jalat kantavatkin vain 35 kilometriä. Jos pidät ihmissuhteidesi laadun mittana sitä,  että ”Toisilleen läheiset ihmiset eivät riitele”, joudut konfliktiin ihmisten kanssa, joka uskoo, että ”Hyvät ystävät voivat olla eri mieltä asioista ja ilmaista tämän suoraan”. Säännöt ovat elämäsi tuskan ja nautinnon lähteitä. Jos sinulla on sääntö ”Jokainen päivä on paketoitu lahja, jonka avaaminen on aina yhtä innostavaa”, elämäsi on seikkailu. Jos sinulla taas on sääntö ”vain taloudellisesti riippumaton ihminen voi olla vapaa”, tuomitset itsesi elämänmittaiseen vankeustuomioon rikoksesta, jota et koskaan tehnyt.
  1. Tavat – Tavat on vaistonvaraisia tiedostamattomia tai itsestään tapahtuvia valintoja erilaisissa olosuhteissa. Tavat vapauttavat toimintakapasiteettiasi ja automatisoivat toimintarutiinejasi. Se, että ajat autolla saman reitin töihin joka päivä vapauttaa tietoisen ajattelukapasiteettisi muuhun. Kun taas matkaat uuteen määränpäähän, tulee sinun käyttää ajattelukapasiteettiasi varmistaaksesi oikea reitti. Yhtä hyvin töiden jälkeinen iltasyöminen tv:n ääressä stressin laukaisijana voi olla automaattinen tapa, josta tulee opetella ulos.
  1. Uskomukset – Uskomukset määräävät sen, millaisena maailman koet ja näet ja mitä uskallat yrittää täydestä sydämestäsi. Ihminen ei usko, kun hän näkee. Ihminen näkee, kun hän uskoo. Ihminen ei yritä sellaista, johon hän ei usko. Mutta ihminen yrittää kaikesta sydämestään sellaisia asioita, mihin hän uskoo. Usko on syy – todisteet ovat seuraus.

Arvot vaikuttaa siihen, miten ihminen käyttää temperamenttiaan, älyään, sosiaalista verkostoaan, koulutustaan. Säännöt muokkaavat voimakkaasti ihmisen kokemusta elämän eri tapahtumista, antavat merkityksen eri tilanteille. Tavat ennustavat pitkällä aikavälillä sen, miksi ihminen lopulta kasvaa. Uskomukset määräävät, mitä ihminen näkee tai yrittää elämässään. Ihmisen elämän suuruutta tai pienuutta voi selittää sisäisen vipuvoiman tekijöillä, joiden varaan elämä on rakentunut. Kestävien arvojen noudattamisen todellinen palkinto ei ole, mitä sinä saat, vaan se, mikä sinusta tulee.

 

Yhdistelmänä kestävät arvot ja säälittävä elämä kuulostavat määritelmällisesti mahdottomalta.,

Saavuttaja saa, mitä haluaa, mutta menestyjä myös haluaa sitä, mitä saa.

 

Mikäli sinua sattuu syvältä ja pitkään, se voi johtua kahdesta asiasta. Joko sinulla on kestämättömät arvot ja niihin liittyvät tavat tai sinulla on arvojesi tulkkina kestämättömät säännöt ja niihin liittyvät uskomukset.

Tarvitsemme pysyviä sisäisiä arvoja, koska ulkoiset säännöt ohjaavat käytöstämme vain silloin, kun niillä tuntuu olevan selvä seuraamus. Ne vaikuttavat, jos uskomme jäävämme kiinni tai saavamme palkinnon. Säännöt ovat tehtyjä, arvot ovat absoluuttisia. Arvot ovat kuin majakka. Niiden paikka ja merkitys ei vaihdu sen mukaan, kuka niitä käyttää tai missä tilanteessa niitä sovelletaan.

Arvot on yksilön henkilökohtainen sisäistys siitä, mikä maailmassa ja elämässä on tärkeää. Arvot voivat olla tietoisia tai tiedostamattomia. Ne ovat mitta: mitä paremmin ja konkreettisemmin määrittelet arvosi, sitä vahvempi itsetuntemus ja ote elämään sinulla on. Arvojen tärkeysjärjestyksestä voidaan olla montaa mieltä. Kuitenkin terveys on tärkein arvoista, vaikka itse uskoisit ja tekisit mitä. Kun ihminen menettää terveytensä, hänen uskomuksensa asioiden tärkeysjärjestyksessä muuttuu, vaikkei joku sitä katkeruuttaan haluaisikaan tunnustaa.

”Jos et pysty, sinun täytyy.” – Jari Sarasvuo

Minkä ikinä koet itsellesi mahdottomaksi, juuri sen kimppuun sinun täytyy hyökätä kaikella voimallasi. Jos et jaksa, sinun täytyy. Jos et uskalla, sinun täytyy. Jos et osaa, sinun täytyy. Jos et voi, sinun täytyy. Tämän käskyn jatkuva toteuttaminen nostaa sinut tasolle, jota et pitänyt ennen mahdollisena. Elämäsi paranee kaikilla mahdollisilla mittareilla.

Sieltä mistä löydät henkilökohtaiset rajasi, löydät myös nykyisen elämäsi. Riko rajasi, niin elämäsi laajenee uusiin ulottuvuuksiin. Käy päin sitä, mikä rajoittaa sinua. Oli sitten kysymys uskomuksesta, tiedosta, taidosta tai tahdosta.

Silloin kun et yritä jotain sellaista, mitä et osaa, uskalla tai jaksa, et enää kasva. Elämä ilman kasvua on mätänemistä. Kun lakkaat venyttämästä rajojasi, alat mädäntyä, kuolla pois. Ellet halua kasvaa, himmennät myös läheistesi liekkiä ennen lopullista sammumistasi. Mutta niin kauan kun kasvat, edessäsi on siunauksia enemmän kuin voit syliisi ahtaa.

Vain tekeminen tuo muutosta ja edistää asioita. Tieto ilman tekemistä on tyhmyyttä. Ole siis tekijä, älä paremmin tekijä, on Sarasvuon kannustus. Elämä ei palkitse niitä, jotka tietävät. Elämä palkitsee tekijät. Elämä itsessään ei ole yksinkertaista, mutta sen lainalaisuudet ovat. Jos tiedät varmasti, missä pohjoinen ja sinulla on paikkansapitävä kartta, suunnistaminen on enää vaivannäkökysymys. Monimutkaisen tavoitteen ja oikean suunnan kertaaminen mahdollistavat menestyksen minkä tahansa haasteen edessä.

”Pelkistykset jotka saavat sinut toimimaan, ovat avain henkilökohtaiseen kasvuun.” – Jari Sarasvuo

Jos voit kiteyttää maailman lainalaisuudet yksinkertaiseksi havainnoiksi ja järjestät näiden mukaan omat voimavarasi, saavutat tavoitteita, joita et pitänyt sekasortoisen maailmankuvasi aikana mahdollisina. Monimutkainen pysyy harvoin käytössä. Auto on monimutkainen, mutta sen ohjaaminen on yksinkertaista. Kaikelle, mitä me teemme ja mihin me pyrimme, on olemassa lainalaisuus. Kehitys kulkee pitkällä aikavälillä maailmanlaajuisen ohjauksen mukaisesti. Ennen kuin muutat omaa käyttäytymistäsi, itsesi kehittämiseen käyttämäsi aika on ollut kulu, ei investointi. Vasta kun muutat käyttäytymistäsi, olet todella oppinut jotain.

”Lait voivat työskennellä sinun puolestasi tai sinua vastaan.” – Jari Sarasvuo

”Ihminen löytää ratkaisun ongelmaansa, jos hän kysyy oikeita kysymyksiä riittävän kauan.” – Jari Sarasvuo

”Oli haaste millainen tahansa, joku muu on ratkaissut sen jo.” – Jari Sarasvuo

”Et voi saada elämääsi mitään laadukkaampaa kuin mitä itse olet.” – Jari Sarasvuo

Todistusketju saamisen ja uskomisen rikkomattomasta syy-seuraussuhteesta menee näin:

  1. Jotta sinä voit saada parempaa, sinun täytyy tehdä paremmin.
  2. Jotta voit tehdä paremmin, sinun täytyy olla parempi.
  3. Jota voisit olla parempi, sinun täytyy uskoa olevasi parempi.

 

Tiedolla ja taidolla on merkitystä vasta, kun niitä komentaa harjoitettu mieli. Lopullinen palkintomme ei ole se, mitä me saamme, vaan se mikä meistä tulee. Mitä parempi sinusta tulee, sitä suuremmaksi nousevat vastuksesi. Aina, kun sinä kurotat korkeammalle kuin yllät, sinä kasvat – oli kysymys sitten urheilusta, myymisestä, oppimisesta tai ihmissuhteista.

”Sinä tarvitset vastoinkäymisiäsi aivan kuten kehonrakentaja tarvitsee punttejaan.” – Jari Sarasvuo

”Kasvu perustuu siihen, että joku uskaltaa yrittää enemmän kuin on tai osaa.” – Jari Sarasvuo

”Niin kauan kun sinä hyväksyt, että sinä yksin voit olla vastuussa elämästäsi, lannistuskulttuuri menettää otettaan sinusta.” – Jari Sarasvuo

Mitä enemmän ihminen toistaa jotain toimintaa, sitä syvemmälle toimintaa edustava arvo syöpyy hänen persoonaansa. Hyvin syvälle juurtuneita arvoja on vaikea muuttaa, eikä niitä aina edes havaitse. Hyvät arvot tuottavat hyvän elämän. Nämä arvot liittyvät itsekuriin, lykättyyn tarpeentyydytykseen, kykyyn odottaa palkintoa, ahkeruuteen, nöyryyteen, toisen ihmisen huomioimiseen, jakamiseen, rohkeuteen ja rehellisyyteen.

Universaali arvojärjestys alkaa terveydestä. Vaikka ihmiset ovat keskenään erilaisia, monien ihmisten arvojen ihanteellinen järjestys on identtinen. Kirja ehdottaa ajatusta, että on olemassa universaali, muita parempi arvojärjestys.

  1.  Terveys.
  2. Lähimmät ihmiset, erityisesti perhe.

Yksi ihmiselämän traagisia mysteereitä on se, että emme arvosta kaikkein tärkeimpiä asioita elämässämme ennen kuin menetämme ne.

  1. Ne, joille työ on eräänlainen sakramentti, eli itseisarvo. Elävät kovin toisenlaista elämää kuin ne, jotka käyvät töissä ja tekevät sen mitä pyydetään.
  2. Vapaus

Kenelläkään ei ole aikaa tehdä kaikkia asioita, mutta kaikilla on aina aikaa tehdä kaikkein tärkeimmät asiat. Ajankäytön vapaus syntyy siitä, että ihminen priorisoi tekemisiään. Mitä enemmän teet nyt asioita, jotka ovat tulevaisuudessa tärkeitä, sitä vähemmän kiireelliseksi ja niukaksi koet aikasi.

 

Mikä on sinun täyttymyksen polkusi. Yksi esimerkki siitä miten tämä kirja on vaikuttanut omaan matkaani on Aaro Hellaakosken lainaus ”Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki”. Tämä tiivistetty viisaus on kulkeutunut perhekeskusteluissamme ja siitä on tullut uskomus mieleeni. Tämä uskomus on pysäyttänyt useasti miettimään eri tienhaaroissa oikeita valintoja. Onko tämä valinta omani vai olenko luisumassa valintaan toisten odotusten tai yleisten normien siivittämänä.

Kirjan Sankarit ovat oman tiensä kulkijoita, vastuun kantajia, haasteisiin tarttujia, kivun sietäjiä, yhtä aikaa yksinäisiä ja kyvykkäitä solmimaan arvokkaita liittolaissuhteita. Jos et ole kiitollinen nyt, et ole kiitollinen sen enempää silloin, kun saat jotain, mitä sinulta puuttuu nyt. Miten niin? Kiitollisuus ei liity tavaraan tai olosuhteisiin, se on luonteenpiirre.

”Jokaisella meistä on useita tilanteita, joissa ainoastaan kasvu meidät pelastaa: avioero, läheisen kuolema, potkut, sairastuminen, mahdottomat haasteet..” – Jari Sarasvuo

”On parempi olla kristallia ja murtua, kun säilyä tavallisena tiilenä katon harjalla.” – Jari Sarasvuo

SUMMAUS

Sisäinen sankari on hyvä kirja tarttua oman itsetutkiskelun matkalle tai kun on tyytymättömyyttä, halua muutokselle elämässä. Oletko oman elämän ohjaksissa kiinni vai ryöpyttävätkö elämän tuulet kuin yrittäen muuttaa kurssiasi. Kirja sisältää useita ajattelukiteytyksiä avaamaan ja laajentamaan omaa ajattelua. Listoja, jotka avaavat miten on mahdollista toteuttaa muutosta elämässäi. Listat ja ohjeet tekevätkin Sisäisestä sankarista reseptikirjan, johon on hyvä palata havaitessaan elämässään muutostarvetta.

 

– Sami Suominen

Jari Sarasvuo: Sisäinen Sankari – Uljaan elämän käsikirjoitus; WSOY Juva 1996

Share: