Kuva:

Phil Knight – Shoe dog

Shoe Dog on elämäntarina, joka kietoo yhteen Phil Knightin elämän oppeja, ja sen miten usko oikeudenmukaisuuteen ja kovaan työhön oli pohjana menestystarinalle nimeltä NIKE. Tarinassa summautuu, kuinka samalla kaikki pohja menestykselle tuntuu täysin sattumalta ja tuurilta, mutta lopulta kyse on ehkä kuitenkin tuurin kiteytymisestä yhteen ponnistelujen kanssa, jotka varmistavat todennäköisyyksien toteutumisen.

Knightin maailmanympärimatka avartaa maailmankatsomusta. Urheilutausta loi ymmärryksen sille, mitä juoksukengältä tuotteena vaaditaan. Täydellä sydämellä tehty ponnistelu Onitsuga Tigerin jakeluverkoston rakennukselle Yhdysvaltoihin loi kivijalan, mihin oli mahdollista rakentaa.

Kirja on samaan aikaan viihdyttävä ja opettava lukukokemus. Siinä on sopiva ripaus Knightin henkilökohtaista elämää sekoitettuna yritysoppeihin ja Niken historiaan.

Tärkeimmät opit

TAO

Tämä kiinan kielen sana, joka tarkoittaa tietä, polkua, matkaa, valintaa ja avainta, oli varmasti minulle kirjan pysäyttävin oppi. Knight kääntää sanaa kirjassaan kohti englannin kielen sanaa ”luck”, jonka suomennos voisi olla tuuri tai onni. Perinteisesti ajattelemme tuuria meistä riippumattomaksi tapahtumaksi, jossa asiat kääntyvät meille suotuisalla tavalla. Knight näkee asian syvällisemmin. Vaikutamme kaikella toiminnallamme ympäristöömme, ja kaikki toimintamme muokkaa ympäristöämme ja itseämme. Vahvistumme tai heikkenemme, loittonemme tai lähestynemme päämääräämme. Muutos vie meitä aina kohti kohdettamme, ja mitä enemmän ponnistelemme, sitä lähemmäs pääsemme. Voimme siis todeta että, mitä enemmän ponnistelemme ja panostamme päämääräämme kohden, sitä suuremmalla todennäköisyydellä polkumme löytää päämääräämme. Eli:

mitä enemmän ponnistelemme, sitä enemmän osaksemme suodaan tuuria.

TAO-LUCK.jpg

 

Have fate in yourself

have fate in fate

fate as fate defines itself in your heart

– Phil Knight

ITSEVARMUUS

Knightin kokemusten perusteella itsevarmuus ei ole meillä valmiiksi geeneissä asetettuna, eikä itsevarmuus myöskään ole saavutettu pysyvä tila. Harjoittelu ja rutiinit tuovat itsevarmuutta, jota rakennetaan kuin legoja: pala palata korkeammalle ja korkeammalle. Joskus torni voi kaatua, ja silloin pitää palikoiden ladonta taas aloittaa alusta. Joka kerta saamme kuitenkin palikat helpommin ja nopeammin kasattua torniksi.

Confidence is cash, you have to have some to get some. – Phil Knight

KARMA

Usko totuuteen pelasti kirjassa Niken (ts. Blue Ribbonin, joka oli yrityksen nimi ennen Nikea) useaan otteeseen. Näin kävi esimerkiksi oikeudenkäynnissä Onitsuka Tigeriä vastaan, kun Blue Ribbonilta oli ensin yritetty viedä jälleenmyyntioikeudet. Tämä olisi jättänyt yrityksen tyhjän päälle, ja pahimmillaan lopettanut koko yritystoiminnan. Kovankin paineen alla Knight tiimeineen olivat avoimia ja pysyivät totuudessa. Siitä huolimatta, että kokivat toisten maalaavan faktoja satutarinoiksi. Lopulta Blue Ribbon pystyi jatkamaan matkaansa ja rakentamaan globaalin liiketoiminnan, joka mullisti markkinat.

I wasn’t a smooth talker

I wasn’t any kind of talker.

Still, I knew numbers, and I knew the product…

I knew how to speak the truth.

People seemed to like that.

– Phil Knight

Kirja pysäytti useaan otteeseen, ja sai ajattelemaan ja pohtimaan sen sanomia oman elämäni ja toimintani kautta. Kirjan voisi summata ajatukseen: Elä elämääsi täysillä, unelmoi, usko tavoitteisiin ja ponnista totuudesta käsin. Sitten vaan täysillä päin suunnitelmaa mahdollisista vastoinkäymisistä välittämättä ja Just do it.

Sami Suominen

Phil Knight, Shoe Dog, Simon Schuster UK, 2016

Nike Phil Kneight
Share: