James Kerr – Legacy, What the All Blacks can teach us about the business of life.

Uuden-Seelannin rugby union -maajoukkue, lempinimeltään All Blacks, on monelle tuttu haka-rituaalitanssinsa ansiosta. Hakan sanotaan keräävän yhteen kaikki esi-isät vierelle seisomaan tiimin kanssa yhtenä rintamana tulevissa taisteluissa. Taisteluissaan, jotka siis ovat All Blacksin tapauksessa otteluita, he ovat olleet täysin ylivoimaisia. All Blacks on voittanut 86 % peleistään ammattiajalla yli sadan vuoden aikajänteellä. Heidät on rankattu ykköseksi useammin kuin kaikki muut joukkueet yhteensä koko rugbyn historiassa.

Kirjailija James Kerr tahtoi selvittää, mikä tekee All Blackseistä niin mahtavan. Kerr vietti aikaa niin tiimin, johdon kuin koko organisaation kanssa, selvittäen tätä menestyksen salaisuutta. Ja tästä tällä kertaa käsittelyssäni olevassa kirjassa on siis kyse. Mikä on All Blacksin kilpailuetu, miksi he ovat niin ylivoimaisia?

 

Kerrin mukaan sekä rugby että bisnes – ja myös elämä -  ovat pelejä, joita pelataan pääosin mielessä. Kokonaisuuden keskiössä on ajatus ”Better people = better All Blacks”. Kerrin mukaan avain onnistumiseen on yksilöiden persoonat ja niiden lujittaminen. Johdon kyky hallita kulttuuria ja kirjoittaa keskeistä tiimin tarinaa. Kulttuuri ja tarina kiinnitetään pelaajien henkilökohtaiseen olemassaolon merkitykseen luomalla niin yksilölle kuin tiimille korkeampi olemassaolon tarkoitus. Tämä saa voimansa arvoista johdetulla tiimin olemassaolon tarkoituspohjaisella tarinankerronnalla. On tehtävämme edustaa edeltäjiämme ja seuraajiamme pitämällä huolta omasta ajasta, jolloin kannamme pelipaitaamme.

15 oppia johtajuudesta - tyhe ALL BLACKS PRINCIPLES.jpg

 

“Exceptional success requires exceptional circumstances”. – Wayne Smit, former All Blacks assistant coach

KIRJAN AVAIN IDEAT:

SWEEP THE SHEDS

Persoona ja nöyryys; älä koskaan ole liian suuri tekemään pieniä asioita, jotka on tehtävä. Menestyneet johtajat tasapainottavat ammattiylpeyden ja nöyryyden. Totaalinen ylpeys työstä, totaalinen nöyryys työn suuruudesta.

Itsetuntemuksesta nousee Vince Lombardin mukaan persoona ja lahjomattomuus. Johtajuus puolestaan nousee persoonasta ja lahjomattomuudesta. Voittaminen vaatii lahjakkuutta, ja John Woodenin mukaan voittamisen toistaminen vaatii persoonaa. Rakenna korkeat toimintastandardit, kehitä pelaajien persoonaa ja rakenna vahva tiimikulttuuri. Kun näistä pidetään huolta, pelin lopputulos pitää huolen itsestään.  

Kovan matsin jälkeen pukukopissa summataan valmennusjohdon kanssa tapahtumat. Mitä opittiin, mikä oli hyvää, mitä parannetaan. Se, mitä tapahtuu summauksen jälkeen, on erottava tekijä All Blacksien ja muiden tiimien välillä. All Blacks tarttuu harjoihin ja siivoaa omat sotkunsa pukuhuoneista. Nämä maailman parhaat pelaajat ottaa harjat käteen ja kasaa roskat, ja roskat heitetään pois. Samaan aikaan Uudessa-Seelannissa lapset uneksivat olevansa osa tätä joukkoa, lehdet kirjoittavat ja uutiset pyörittävät voittoa. Tämä nöyryys, mikä jokaisesta tiimin jäsenistä huokuu, luo luonnetta, joka mahdollistaa heidän toimintansa tällä korkealla tasolla. Et ole koskaan liian suuri tehdäksesi ne pienet asiat.

”Collective character is vital to success. Focusing on getting the culture right; the results will follow.” – James Kerr

 

BETTER PEOPLE = BETTER ALL BLACKS

Strategisen tavoitteen saavuttamiseksi tulee rakentaa toimintaympäristö, joka motivoi pelaajia haluamaan antaa parastaan. Jos halutaan tehdä tiimistä todella hyvä, tulee yksilöiden tiimissä olla hyviä. Eikä pelkästään hyviä pelaamaan, vaan hyviä ihmisinä. Kaikkea näitä tarvitaan: taitoja, työkaluja ja persoonaa. Ihmisten pitää kasvaa, sillä ihminen kasvattaa bisnestä. Kasvata ihmistä, ihminen kasvattaa bisnestä.

KIWI KAIZEN

Kaizen on japanilainen bisneskonsepti, joka tarkoittaa jatkuvaa ja päättymätöntä kehittymistä. Voitko löytää 100 asiaa, jotka voit tehdä 1 % paremmin? Esimerkiksi voiko pyörälläajon tai myyntitapaamisen palastella osiin niin, että meillä on käsissä jokainen yksityiskohta, jota voimme parantaa. Parantamalla näitä jokaista kohtaa marginaalisesti saadaan aikaan valtava kokonaisvaikutus. Henkilökohtainen kehittyminen - niin ihmisenä kuin pelaajana - on kriittistä, jotta voi saavuttaa persoonan, rauhallisuuden ja vuorovaikutustaidot ollakseen esimerkkijohtaja niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.

Jatkuvan kehittymisen kulttuurin esimerkkejä yritysmaailmasta on:

Nike ”empowering the individual”

Toyota “There is always a better way”

 

PURPOSE

Tarkoitus on yhteys tiimin syvään identiteettiin. Tämä luo jaetun henkisen yhteyden ryhmän yksilöiden välille, ja on vahvempi motivaattori kuin raha, status tai työsuhdeauto. Parhaat urheilijat harjoittelevat enemmän kuin kilpailevat. Kerrin mukaan tämä tulisi päteä myös bisneksessä. Meidän tulisi illalla kotiin tultuaan analysoida päivän suorituksemme. Ollakseen hyvä jossain vaatii harjoittelua, ja tehokas harjoittelu taas tulosten analysointia. Kanadalaisen neurologin Donald Calnen mukaan syy johtaa johtopäätökseen ja tunne johtaa toimintaan. Mikäli haluat korkeaa suorituskykyä aloita tekemisen tarkoituksesta. Simon Sinek puhui samaisesta aiheesta TED-videollaan. Limbisen hermojärjestelmämme johdosta se, mitä tunnemme jotain kohtaan on tärkeämpää, kuin mitä ajattelemme siitä. Kun saamme valita, seuraamme tunnetta päätöksissämme.

NO DICKHEADS

Ornitologien mukaan lintujen lentäessä yhdessä auramuodostelmassa energian kulutus on 70 % tehokkaampaa kuin lintujen lentäessä erillään. Mikäli lintu tippuu muodostelmasta tuntee se tuulenvastuksen ja liittyy uudelleen auraan. Phil Jackson, edesmennyt Chicago Bullsin koripallojoukkueen päävalmentaja kutsuu tätä termillä ”group mind” - tiimin yhteinen mieli.

Michael Jordan oli ennen Chicagoon tuloaan koko liigan kovin pistemies kuudelta viimeiseltä pelaamaltaan kaudelta. Tästä huolimatta hänellä ei ollut yhtään mestaruutta saavutuksissaan. Huippupelaaja ei voi yksin tehdä määräänsä enempää. Kuten ainakin John C. Maxwell on sanonut: ”Jos haluat edetä nopeasti toimi yksin, jos haluat mennä pitkälle, tarvitset tiimin.”

”For the Strength of the Pack is the Wolf, and the strength of the Wolf is the Pack.” – Rudyard Kipling

Whānau on maorin kieltä ja tarkoittaa laajennettua perhettä.  Whānau on mm. perheesi, ystäväsi, tiimisi ja organisaatiosi. Jotta whānau voi kasvaa, jokaisen yksilön pitää kulkea yhteiseen suuntaan. Tämä on Kerrin mukaan tiimin ydin. Työskennellään yhdessä harmoniassa yhteiseen päämäärään ja sivutetaan henkilökohtainen ego korkeamman yhteisen tavoitteen edessä.

 

PRESSURE

EMBRACE EXPECTATIONS.

All Blacksien odotuksena on voittaa joka ikinen ottelu. Kerr siteraa Steven Kotleria kirjassaan, ettei ilman painetta synny timantteja. Paras tapa päästä virtaukseen ja saavuttaa suuria, on laittaa tekemiseen painetta. Paine pakottaa tekijän löytämään parempia toimintamalleja.

Daniel Kahneman, amerikkalainen psykologi, on määrittänyt teorian nimeltä Loss Aversion. Tämä tappioiden karttaminen voidaan kuvata Kerrin erään golf-aiheisen esimerkin kautta. Golfissa par tarkoittaa lyöntimäärää, jolla taitavan pelaajan tulisi pystyä suorittamaan reikä. Birdie vastaavasti tarkoittaa, että pelaaja saa suoritettua reiän alle ihannetuloksen. Putattaessa kahta täysin samanlaista puttausta, mutta toisessa puttaaja tähtää pariin ja toisessa birdiehen, on tulos 36 % parempi, kun putataan pariin. Tämä johtuu tappion karttamisen teoriasta, sillä ihminen ei halua hävitä.

Emme pelaa voittaaksemme, mutta pelaamme, jotta emme häviä. Kun paine performoida on korkealla tasolla, se laukaisee korkean tason suorituksen. Näinollen nostaessamme odotuksiamme ja standardiamme, myös paine suoriutua kasvaa ja tulokset paranevat. Emme halua olla pelkästään hyviä, vaan haluamme olla erinomaisia.

Bisneksessä turhan usein ajatellaan treenausta kevyenä huvina, jota tehdään satunnaisesti virkistyspäivillä. Todellisuudessa tehokas treeni on voimakasta, säännöllistä ja tärkeitä asioita kerrataan uudelleen ja uudelleen. Tavoiteltaessa maailmanluokan tuloksia, treenin tulee olla keskeinen osa kulttuuria.

BLUE HEAD

Kuuntelusta muodostuu tietoa

Tiedosta tulee ymmärrystä

Ymmärryksestä tulee viisautta

Viisaudesta tulee hyvinvointia

 

AUTHEHENCITY

Jotta tiedämme, miten voitetaan, meidän täytyy ensin osata hävitä. Jotta osaamme hävitä, meidän tulee ensin ymmärtää, keitä me olemme. Puhuttaessa johtajuudesta Harvardin eräs professori Bill George argumentoi, kuinka hyvän johtajuuden ydin on aitous. Kyky olla todellinen ja aito sille, mitä olet itse sisimmässäsi. Tämä on lähestymiskulma, jota vahvasti vaalitaan myös All Blacksin leirissä.

”The best leaders remain true to their deepest values. They lead their own life and others follow.” – James Kerr

 

Toimimalla eheästi, lahjomattomasti ja aidosti rakennetaan voima, joka mahdollistaa optimistisen, sinnikkään ja päättäväisen auktoriteetin. Eheydellä, lahjomattomuudella ja aitoudella varustettu johtaja saa tulevaisuutta rakentavia asioita tapahtumaan.

Vanha tarina pankkiiri J.P. Morganista kertoo, kuinka hänelle esitettiin kirjekuori, jonka sanottiin sisältävän taatun menestyksen kaavan. Hän sopi, että mikäli hän pitää neuvosta kirjekuoressa, hän maksaa siitä 25 000 dollaria. Morgan avasi kuoren, nyökkäsi ja maksoi.

Neuvo:

  1. Joka aamu kirjoita lista asioista, jotka tulee tehdä sinä päivänä
  2. Tee ne.

 

YOUR LEGACY

Mikä on perintösi, jonka jätät jälkeesi? Mitä haluat rakentaa elämälläsi? Stephen Covey kehottaa meitä kirjassaan 7 Habits of Highly Effective People aloittamaan loppu mielessämme; “Begin with the end in mind”.
Ajattele lopullista loppua. Elämäsi on ohi, ja on hautajaisesi. Kuka puhuu hautajaisissasi ja mitä? Mitä paikallaolijat kertovat sinusta? Keitä on paikalla? Loppu laittaa ajattelemaan lopputulosta, mikäli jatkaa elämäänsä siten, kuten elää sitä juuri nyt. Mitä sinä teet tänään, joka vie sinua kohti perintöäsi, jonka haluat jättää? Kerr kehottaa pohtimaan, mikä on työsi planeetallamme? Mitä minä osaan, jota voin antaa maailmalle? Kun päämäärä ja standardisi ovat selvillä, pidä itsesi tilivelvollisena näihin korkeisiin normeihin.

YHTEENVETO

Kerrin summaus 15 johtajuusopista All Blacksien menestyksen taustalla on tiivis ja vahva kokonaisuus korkean standardin johtajuuteen. Kirja näyttää toteen, kuinka All Blacksien menestys ei ole sattumaa, vaan johtajuuden kautta toteutetun tarkoituksellisen tiimityön toteutuksen taidonnäyte.

 

– Sami Suominen

 

James Kerr – Legacy, What the All Blacks can teach us about the business of life. 2013, Little Brown Book Group, London

 

OPTIMIZE with Brian Johnson: https://www.youtube.com/watch?v=7ncqQt4j_Cc

 

DO Lectures James Kerr | What Drives Sustainable Success?: https://www.youtube.com/watch?v=iKXG9SK6Ctc

 

LEGACY: What the All Blacks Can Teach Us About the Business of Life

https://www.youtube.com/watch?v=KKvzExoH2Gg

Share: