Jordan B. Peterson – 12 Rules for Life

Jordan B. Peterson on Toronton yliopiston psykologian professori ja psykoterapeutti. Matkan varrella hän on tehnyt tutkimusta Harvardin yliopistossa ja hänen päätutkimusalansa ja -fokuksensa on uskonnollisessa psykologiassa ja ideologisissa uskomuksissa. Miten voidaan kehittää persoonallisuutta ja performointikykyämme. 12 elämänohjetta -kirja tuli maailmalle tietoon, kun Cathy Newman Channel 4 Newsistä kiersi Petersonin kanssa maailmaa haastatellen häntä kirjasta, ja sai aikaan massiivisen huomion aiheelle. Näiden vaiheiden kautta kirjasta tuli menestys.

Kirja perustelee opit hyvin syvällisesti; niin biologisten välittäjäaineidemme toiminnoilla kuin kertoen tarinoita luonnosta, kuten hummereiden toiminnasta. Näitä sitten verrataan osuvasti ihmisten toimintaan ja käyttäytymiseen. Kappaleissa mennään yksinkertaisesta opista hyvin monimutkaiseen, kunnes oppi jälleen kirkastetaan kunkin ohjekokonaisuuden lopussa.

Kirjan ansiosta Petersonia referoidaan aikakautemme yhtenä tärkeimmistä ajattelijoista, kuten The Spectator -lehti esimerkiksi aiheesta kirjoittaa. Lehdessä linjataan, kuinka Peterson yhdistää pitkään vallinneet uskomukset ja traditiot yhteen viimeisimpien tutkimustulosten kanssa.

 

12 rules

#1 SEISO SELKÄ SUORANA HARTIAT TAAKSE VEDETTYNÄ

Meidän preesensiä, mielialaa ja itsevarmuutta säätelee kehomme hermovälittäjäaineet. Tunnistamalla itse oman energiatason ja itsevarmuuden tason pystyt tähän vaikuttamaan. Aktivoimalla oikeita välittäjäaineita vaikutat mielialaasi ja saat enemmän aikaan. Nostat tasoa ympäristösi hierarkiassa. Peterson lataa kovaa tekstiä ja provosoi. Köyhät ja stressaantuneet kuolevat aina ensin ja suuremmissa määrin. He ovat myös alttiimpia taudeille. Petersonin mukaan tämä on kaikkien meidän omissa käsissä – siis pitääkö selkänsä suorasssa ja hartiat takana.

#2 KOHTELE ITSEÄSI KUIN JOTAKUTA, JONKA HOITAMISESTA OLET VASTUUSSA

Peterson kuvaa, kuinka hellimme ja hoivaamme lemmikkejämme, mutta monta kertaa unohdamme pitää itsestämme huolta. Kuitenkin, meidän tulee pitää itsestämme ensisijaisesti huolta, jotta olemme myös huomenna iskussa ja voimme pitää myös huomenna muista huolta.

#3 YSTÄVYSTY IHMISTEN KANSSA, JOTKA TOIVOVAT SINULLE PARASTA

Oletko vastuussa omista teoista, vai onko jokin ulkopuolinen voima syynä lopputulokseen. Mikäli sysäämme vastuun ulos vaikutuspiiristämme, emme ponnistele parantaaksemme tilannetta ja vaivumme herkästi negatiiviseen kierteeseen.

Kateus on kaksiteräinen miekka. Kateus on voima, joka saa meidät ponnistelemaan ja nostamaan omaa tekemisen tasoa, nähdessämme jotain, mitä haluamme saavuttaa tai omistaa. Varjopuolena kateus saa ihmiset oikeudenmukaisuuden varjolla painamaan toistemme ponnisteluja alaspäin tai jopa tukkimaan teitä. Katso, että oma yhteisösi tahtoo puhaltaa liekkiisi ja puhaltaa polkuusi.

#4 VERTAA ITSEÄSI SIIHEN, MITÄ OLIT EILEN, ÄLÄ SIIHEN, MITÄ JOKU MUU ON TÄNÄÄN

Ei ole väliä kuinka hyvä sinä olet jossain, tai miten arvotat saavutuksesi – aina löytyy joku, joka saa sinut näyttämään epäpätevältä. Pitääkö sinun edes olla paras kaikessa mitä teet? Onko kuitenkin totuus se, ettet uskalla tehdä tai kokeilla uusia asioita pelätessäsi tuoda heikkoutesi esiin? Elämä koostuu monesta samanaikaisesta pelistä ja oma pelikombinaatiosi on uniikki. Vertaa siis itseäsi omaan matkaasi ja kehitystavoitteisisi.

#5 ÄLÄ ANNA LASTESI TEHDÄ MITÄÄN, MIKÄ SAA SINUT OLEMAAN PITÄMÄTTÄ HEISTÄ

Peterson maalaa maailmaa yksinkertaiseen muottiin. Jos omien lastesi käytös ärsyttää sinua, voit olla varma, että se ärsyttää muita vielä enemmän. On suuri karhunpalvelus lapsille olla opettamatta heille sosiaalisia normeja, ja jos he eivät opi sitä jo lapsena, sen ikävämpi se on oppia aikuisena. Anoppini on tehnyt elämäntyönsä lasten parissa, ja hän on myös aina tavannut sanoa: ”Paras lahja, minkä voit lapsellesi antaa, on kauniit käytöstavat.” Edessä oleva elämäntie on kovasti sileämpi lapselle, josta on helppo pitää.

#6 LAITA OMA TALO TÄYDELLISEEN KUNTOON ENNEN KUIN ALAT KRITISOIDA MAAILMAA

Me sokaistumme omalle elämällemme ja tavoillemme ja pidämme tätä itsestäänselvyytenä. Emme enää huomaa, kuinka asiat muuttuvat ja asiat rupeavat rapistumaan. Oletko pysähtynyt siivoamaan omat tapasi, kysymään ovatko toimintamallisi oikeat? Siisti tapasi ja aloita se jo tänään.

#7 TAVOITTELE SITÄ, MIKÄ ON MERKITYKSELLISTÄ – ÄLÄ SITÄ MIKÄ ON HELPPOA

Onni ei ole seuraus onnellisuuden, vaan merkityksellisyyden tavoittelusta. Menestystä ja epäonnistumista on tutkittu tuhansia vuosia ja tutkimuksesta löydetään menestyjien pystyvän lykättyyn tarpeentyydytykseen. Menestyjät tunnistavat sen, mikä tuo merkitystä heidän elämään ja ovat valmiita uhrautumaan huomisen takia tänään.

#8 KERRO TOTUUS – TAI ÄLÄ AINAKAAN VALEHTELE

Oletko sujut sisäisen äänesi kanssa, vai kerrotko vääristeltyä totuutta voittaaksesi kinastelut tai saadaksesi huomiota? Peterson kertoo, kuinka hän aloitti harjoittelemaan totuuden kertomista; tai aluksi tämä tarkoitti, ettei ainakaan valehdellut. Nopeasti hän koki päätöksen hyvin vapauttavana. Kysyessään itseltään, miten tulee toimia tilanteessa kuin tilanteessa on vastauksena totuuden kertominen. Tämä ei toimi vaan ulkoisen maailman kanssa, vaan myös sisäisessä keskusteluissa itsesi kanssa. Vasta myöntämällä itsellesi totuuden, pystyt aloittamaan kyseisen asian parantamisen itsessäsi.

#9 OLETA, ETTÄ HENKILÖLLÄ, JOTA KUUNTELET ON JOTAIN TIETOA, JOTA SINULLA EI OLE

Kuuntelemmeko me toisiamme? Onko meillä todellista rohkeutta kuunnella, mitä toisella on sanottavana, ilman että alamme arvioida ja kritisoida sanomaa? Ne, joiden rohkeus riittää kuuntelemiseen, kuulevat koko tarinan.

#10 OLE TÄSMÄLLINEN PUHEISSASI

Kun emme ole tarkkoja, tulemme väärinymmärretyksi. Kun väärinymmärryksen pohjalta toimitaan eteenpäin, lähtee kaaoksen pyörä liikkeelle. Tämä ohje käsittelee ihmissuhteita; miten ymmärrät toisia ja tulet ymmärretyksi.

#11 OLE VÄLITTÄMÄTTÄ RULLALAUTAILEVISTA NUORISTA

Peterson ihailee fyysistä riskinottoa, joka yhdistyy taitoon. Olemmeko kannustamassa lapsiamme ja ystäviämme eteenpäin heidän polullaan tehden heistä vahvempia ja tukemalla heitä heidän matkallaan? Vaihtoehtoisesti voimme pyrkiä pitämään lapsemme pumpulissa turvassa kaikelta pahalta. Peterson toteaa, että tämä turvallisuushakuisuus voi johtaa suurempaan vahinkoon kuin se, miltä lapsiamme, itseämme tai ystäviämme pyrimme suojelemaan.

#12 KANNATTAA SILITTÄÄ KISSAA AINA, KUN SELLAINEN TULEE KADULLA VASTAAN

Ota se mikä tulee vastaan uteliaana ja mielenkiinnolla syliin. Tutki, mitä elämä tarjoilee sinulle ja rakenna elämästä oma mestariteoksesi tarttumalla sinulle tarjoiltaviin hyviin ja haasteellisiin hetkiin. Petersonin mukaan niin elämässä kuin rakkaudessakin, et rakasta rajoitteista huolimatta, vaan rakastat epätäydellisyyden johdosta. Ota siis hetkestä kiinni.

 

Summaus

Kirja on hyvää luettavaa, jonka kanssa pystyy reflektoimaan ja teroittamaan omia elämän arvoja. 12 ohjetta on paljo, ja ainakin näin ruuhkavuosilaisen korvaan kaikkien yhtäaikainen toteuttaminen tuntuu hieman ylisuorittamiselta ja mahdottomalta. Oma kantani on se, että elämäntilanteen mukaan tekee parannuksia ja harppauksia osa-alue kerrallaan. ’Babysteps’ tuottaa varmasti hyviä tuloksia. Kirjaa käsitellessämme lukupiirissämme, ystäväni Vesanen kiteytti kirjan loistavasti.

Hyvän elämän salaisuus on vastuunkanto itsestä

 

– Sami Suominen

Jordan B. Peterson, 12 RULES FOR LIFE, Random House Canada, 2018

 

tag3
Share: