Täyttymyksellinen elämä

David Bach kirjoitti menestyskirjan Automatic Milionaire määritellen, miten pitkäjänteisellä automatisoidulla säästämisellä kuka tahansa voi tehdä itsestään miljonäärin. Innostuneena luin kirjan, mutta odotukseni eivät täyttyneet ja jälkeenpäin ajateltuna täysin epäoikeutetusti tuomitsin herra Bachin hömppäkirjailijoiden joukkoon. Ystävän suosituksesta päädyin kuitenkin lukemaan tämän kirjailijan toisenkin kirjan Start Late, Finish Rich. Tämä suurimmaksi osaksi itselleni tuttua materiaalia sisältävä kirja soi minulle Ahaa-elämyksen. Pitkälti itsestäänselvät asiat nousivat uuteen valoon kiitos Bachin innostavan kirjoitustyylin.

Live Rich – Elä rikkasta elämää. Vaikka kirjasta 90% puhuu rahasta ja sen kuukausittaisesta automaattisesesta sijoittamisesta, toteaa Bach lopussa tavoittelevansa lukijan suhteen paljon laajempaa kokonaisuutta. Tarkoitus ei ole pelkästään ohjata ihmisiä viisaaseen rahankäyttöön, vaan antaa rakennuspalikoita täyttymykselliseen elämään eri elämän osa-alueilla.

Mitkä ovat sinun arvosi? Mitä tapojasi ja tekemisiäsi kunnioitat niin, että olet valmis henkilökohtaisiin menetyksiin pitääksesi niistä kiinni. Jari Sarasvuokin sanoo arvojen olevan vasta arvoja silloin, kun ne maksavat sinulle. Sitä ennen ne ovat vain hyviä aikomuksia. Määrittämällä arvosi ja elämällä niiden mukaan, vietät enemmän aikaa olemalla se persoona, joka todella haluat olla. 

David Bach –  Elämäsi ei ala eläkepäivistä, vaan se on jo alkanut!

Onko Sinulla hauskaa ja elätkö elämää jota rakastat? Elämää, joka tuo sinulle iloa, täyttymystä täyttäen samalla unelmasi pala palalta. Elämällä tulevia eläkepäiviä varten, missaat matkan ja samalla elämäsi. Bach listaa kirjassaan kysymykset sinulle itsesi rikkaan elämänpolun löytämiseen.

Live Rich -kysymykset:

Mikä saa Sinut onnelliseksi töissä?

Mikä saa Sinut onnelliseksi kotona?

Mikä saa Sinut onnelliseksi ystävien ja perheen kanssa?

Mikä saa Sinut onnelliseksi kun olet itseksesi?

Mitä rakastat tehdä?

Mitä tekisit elämälläsi tänään, mikäli et pelkäisi epäonnistumista?

Mikä ei toimi elämässäsi?

Mitä Sinä parhaillaan teet, mikä estää sinua kokemasta iloa?

Mikä toimii elämässäsi?

Kuka ei toimi elämässäsi?

Mikä on yksi yksittäinen tärkein kysymys, jonka opit vastatessasi näihin kysymyksiin. Älä tyydy pohtimaan vastausta vain ohimenevää pientä hetkeä, vaan kirjoita vastauksesi päiväkirjaasi. Kirjoittamalla ne juurtuvat mieleesi ja palaamaan niihin ja halutessasi saat aikaan muutoksen.

Useimmat ihmiset ovat liian kiireisiä varmistaakseen, että he panostavat aikansa täyttymyksellisten asioiden toteuttamiseen. Legendaarisen edesmenneen kirjailijan Jim Rohninsanoin ”People Majour in Minor Things”.  Eli keskittyminen ja tekeminen suunnataan ulkoa tuleviin odotuksiin ja arkirutiineihin, jolloin oma täyttymyksellinen tekeminen putoaa yhtälöstä kokonaan ulos.

Monet itsestäänselvät asiat elämässä unohtuvat, ellemme muistuta niistä itseämme jatkuvasti. Näin hömppäkirjailijasta tulikin syvällinen tulkitsija. Kirjallinen pohdinta päiväkirjaan omista päämääristä ja niihin johtavien rutiinien rakennuksesta varmistaa pysymisen haluamallamme polulla. Pitämällä täyttymykselliset asiat aktiivisesti esillä, kirjaamalla matkan tavoitteen ja porrastamalla sen vuosi, kuukausi, viikko ja päiväkohtaiseksi tekemiseksi varmistamme saapumisen päänmääräämme.

– Sami Suominen

Lähde: David Bach “ Start Late, Finish Rich (2006)

David Bach: Start Late, Finish Rich, Broadway Books 2006
Jim Rohn: The art of exceptional living, Nithingale 2003
Jari Sarasvuo: Kaamoksesta Kirkkauteen valmennuksessa tekemäni muistiinpanot.

 

Share: