Syövätkö johtajat viimeisenä (Simon Sinekin oppeja)?

Simon Sinek on etnografi eli kansatieteilijä. Hän on tutkinut työyhteisöjä ja on kirjoittanut kaksi kirjaa Start With Why ja Leaders Eat Last. Sinek on top 10 suosituimman TEDTalk videon listalla aiheella ”kuinka johtajat innostaa”. Simon Sinek saapuu Suomeen Nordic Business Forumiin lokakuussa 2015.

Kirjassaan Leaders Eat Last eli johtajat syövät viimeiseksi nousi minulle esiin seuraavat asiat:

1) Johtajuus on valinta auttaa toista

Ne jotka työskentelevät niska limassa toisten auttamiseksi ovat johtajia. He ovat vahvoja tukijoita, jotka uhraavat omaa aikaa ja energiaa toisille, jotta nämä voivat menestyä. Sinek peilaa johtajan käsitettä aikoihin jolloin ihmiset saivat ruokansa metsästämällä eläimiä ja vahvimmat heimon ”Alphat” pitivät ulkoiset vaarat loitolla. Heimon vahvin auttoi ryhmää ja ryhmä auttoi Alphaa.

Kun johtaja ruokkii tiimin ennen omaa napaa, rakentaa hän yhteishenkeä ja työntekijöiden välistä uskollisuutta ja sitoutuneisuutta.

Millaista Alphaa nykypäivänä seurataan? Sinekin mukaan johtajat joita halutaan seurata omaavat ominaisuuksia jotka eivät liity mitenkään töiden suorittamiseen tai osaamiseen vaan oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen ja luottamukseen.

2) Hyvät johtajat haluavat tiimilleen samoja asioita kuin vanhemmat omille lapsilleen

He haluavat kasvattaa vahvan itsetunnon omaavan persoonan, jolla on mahdollisuuksia menestyä elämän iloissa ja suruissa paljon itseään paremmin. Aika ajoin perheissä tulee aina ongelmia ja riitoja. Annatko Sinä lapsellesi potkut perheestä taloudellisesti vaikeana aikana? Arvostatko kaveriasi joka tulee kantamaan muuttoosi painavaa sohvaa ja kirjahyllyä aurinkoisena lauantaipäivänä enemmän kuin kaveria, joka heittää sinulle satasen hankkia muuttomiespalvelusta apua?

Leadership is a choice. It is not a rank.

-Tuomas Jäntti

Share: