Menestyksekkään ajattelun avaimet

Miten menestyjät ajattelevat?
Miten alat ajattelemaan menestyksekkäästi?

Hyvä ajattelu ei perustu vain yhteen asiaan tai tekijään. Hyväksi ajattelijaksi tuleminen vaatii useita taitoja. Hyvät ajattelijat ajattelevat monipuolisesti ja käyttävät aikaa ajatellakseen sekä panostavat laadukkaaseen itsensä ajatteluttamiseen.

Ajattelemisessa monta palasta toimii yhdessä luodakseen kokonaisuuden. Se on kuin palapelin rakentamista.

Ajattelu, hyvä ja menestyksekäs sellainen, ei yleensä myöskään tulla tupsahda taivaasta ulko-oveasi koputtamaan. Ajattelun taito vaatii työtä ja itsekuria, kuten yleensäkin oman kasvun tavoittelu. Albert Einsteinin tiedetään sanoneen:

Thinking is hard work, that´s why so few do it

Miten hyvää ajattelua sitten harjoitettaisiin? Luo systeemi mikä toimii sinulle. Se voi sisältää lukemista, kuuntelua ja ajan viettämistä oikeiden ihmisten kanssa. Luo itsellesi paikka ajattelulle ja ennenkaikkea päätä ajatella hyviä ajatuksia sekä toimia näiden pohjalta käytännössä.

Luettuani John C. Maxwellin kirjan How successful people think, minulle hyvän ja menstyksekkään ajattelun tunnusmerkeiksi nousee seuraavat kolme kohtaa esille, joita muokaten käsittelen tässä omasta näkökulmastani.


Menestyksekkään-ajattelun-avaimet-e1435350731672.png


1. Tärkeintä on uskaltaa ajatella ja ottaa aikaa ajattelulle. Keskittyminen on kaiken sydän. Keskity olennaiseen ja tee ensimmäiset asiat ensin. Yksi asia kerrallaan! Vältä epäolennaista ja varaa aikaa ajatella ilman keskeytyksiä.

Kun olet valikoiva, keskittyminen tuo energiaa ja kirkkautta. Selkeyttää päämääriä ja tekee niistä mitattavampia.

2. Toiseksi on tärkeää oppia ajattelemaan monipuolisesti, jolloin ymmärrät kokonaisuuksia. Ns. ison kuvan ymmärtäminen tuo perspektiiviä, jolloin oppiminen ja kasvu nähdään laajemmassa merkityksessä.

Tällöin huomaat varmasti erilaisia mahdollisuuksia oppimiselle. Opi kokemuksesta. Siedä epävarmuutta. Kerää tietoa erilaisilta ihmisiltä. Kaiken kaikkiaan anna itsellesi lupa laajentaa maailmaasi! Uutta maaperää luodessa on ehkä mentävä eri suuntaan kuin useimmat muut.

3. Kolmanneksi kuka voisi auttaa milloinkin sinua ideasi suhteen? Hyödynnä muiden osaamista ja ajattelua. Vastaaavasti jaa itsekin oppimaasi. Parhaimmat jutut syntyvät usein, kun uskaltaudut yhteistyöhön muiden kanssa. Tämä vaatii muiden ajattelun arvostamista, joten unohda kilpailu ja siirry yhteistyöhön!


412rfGsblGL._SY344_BO1204203200_-195x300.jpgSummasummarum, kannattaa siis ajatella, varata sille aikaa ja sitten todella uskaltaa käyttää tätä aikaa ajatellakseen. Laita hyvää tavaraa sisään (lue vaikka hyvä kirja ajattelusta!), ja käsittele sitä myös yhdessä muiden kanssa sekä kokeile ideoitasi sen jälkeen käytännössä.

Yhdellä lauseella ilmaistuna: minusta hyvä ajattelu vaatii aikaa, asennoitumista ja uskallusta!

Juha

Share: