Eric Jorgeson: The Almanack of NAVAL RAVIKANT

NAVAL RAVIKANT

Naval Ravikant on intialais-amerikkalainen yrittäjä ja sijoittaja. Hänen tarinansa lähti liikkeelle blogista nimeltä Venture Hacks, joka antoi startup-yrittäjille työkaluja onnistumiseen. Tämä blogi oli alkulähde myöhemmin perustettavalle Angel list -yritykselle, jonka perustajajäsen Ravikant on. Yritys on sittemmin ollut rahoittamassa muun muassa seuraavia yrityksiä: Uber, FourSquare, Twitter, Wish.com, Poshmark, Postmates, Thumbtack, Notion, SnapLogic, Opendoor, Clubhouse, Bolt, OpenDNS, Yammer, and Clearview AI. Yhteensä yrityksiä löytyy yli seitsemänkymmentä ja näistä enemmän kuin kymmenen lasketaan Unicorn-yrityksiksi. Yksisarviset on bisnesmaailman taruolentoja, joiden määritys on listaamattomuus ja miljardivaluaatio.

Kirjana tämä Ravikantin ”almanakka” pohjautuu lähteiltään kolmelle tukijalalle. Esiintymisdokumentoinneille, joita Ravikantin esiintymisistä on taltioitu, Ravikantin julkaisemille Twiiteille ja tätä kirjaa varten tehdyille haastatteluille. Twiitit ovat lopulta kirjan ytimessä, sillä Ravikantin twiitit ovat hänen pohdintansa kirkastettu tiivistelmä. Nimenomaan Ravikantin terävä ajattelu on hänen menestyksensä salaisuus ja tätä ajattelua kirjailija Jorgenson avaa tässä kirjassaan. Kirjan kaksi kantavaa punaista lankaa taasen ovat vauraus ja onnellisuus.

TÄRKEIMMÄT OPIT

“Making money is not a thing you do – it’s a skill you learn” – Naval Ravikant

Ravikant ajattelee, että mikäli hän menettäisi kaikki rahansa ja hänet pudotettaisiin sattumanvaraisesti minkä tahansa englanninkielisen valtion mille tahansa kadulle, hänellä olisi kyky osaamisellaan kartuttaa varallisuutensa takaisin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vaurauden pohjalla on yhdistelmä taitoja, jotka kuka tahansa voi halutessaan opetella:

Mitä tehdä

Kenen kanssa tulee työskennellä

Koska tulee toimia

Mitä, kenen kanssa ja milloin ovat kolme avainta, jota pelkästään ahkera uurastaminen ei voi korvata. Kova työ tarvitaan, mutta ensin tulee varmistaa työn suuntautuminen oikeisiin asioihin. Mikäli haluamme saada aikaan hyvän perunasadon, se ei onnistu, vaikka kuinka ahkerasti istuttaisimme ja hoivaisimme maissin taimia.

Ravikant kehottaa ”tuotteistamaan itsesi”, sillä tuotteistaminen tuo vipuvoimaa. Mikä on sinun yksilöllinen avainosaamisesi ja miten tuot sen omana itsenäsi esiin? Yksilö on ainutlaatuinen ja tuomalla osaamisesi esiin omana itsenäsi olet uskottava. Tuotteistus suuntaa erityiseen osaamiseen. Kirja kehottaa kysymään itseltään: ”Mikä on aitoa minussa ja skaalaanko minä tuotteistuksen kautta hyvää minussa muiden käyttöön?”

 

“Specific knowledge cannot be taught, but it can be learned” – Naval Ravikant

 

Oman erityisosaamisen Ravikantin mukaan löytää harjoittamalla luontaisia kykyjä, härnäämällä uteliaisuutta ja kuuntelemalla omia sisäisiä intohimoja. Erityisosaaminen ei löydy menemällä kouluun opiskelemaan sen hetken trendikkäintä tai haluttavinta ammattia. Erityisosaamisen ominaisuus on olla osaamisen huipulla, jonne on vaikea päästä ilman, että on 100 prosenttisesti matkaan sitoutunut. Tätä ei voi tehdä ilman omaa sisäistä paloa asian puolesta.

Rakenna vahva perusta janoamalla tietoa kirjoista. Törmätessäsi vaikeisiin konsepteihin, kysy ”mikä on tämän aiheen perusta”. Mitä minun pitää osata, jotta voin oppia tämän haastavan asian. Panosta vahvaan osaamiseen perusasioissa ja sitten syvään osaamiseen yhdessä tai kahdessa ydinaiheessa. Voit saavuttaa mestaruuden ainoastaan näissä yhdessä tai kahdessa asiassa, ja se on yleensä aihealue, jonka suhteen olet intohimoinen.

 

“If you don’t own a piece of business, you don’t have a path towards financial freedom.” – Naval Ravikant

Ilman omistajuutta panoksesi ovat tiukasti sidottu palkkatuloihisi. Lähes kaikessa palkkatyössä, myös niissä joissa on korkeat ansiot, kuten tuomari tai lääkäri, laitat edelleen tunnit sisään saadaksesi tulosi tekemistäsi tunneista. Ilman omistajuutta et nukkuessasi ansaitse tuloja. Et myöskään lomallasi tai eläkkeellä ollessasi ansaitse tuloja. Mitä suurempi luovuuselementti sisältyy panokseesi, sitä vähemmän tuntipanoksesi ja palkkasi ovat riippuvuussuhteessa toisistaan.

Päätöksentekokykysi on toinen avain. Kuvitellaan, että meillä on kaksi johtajaa, joilla toisella on hieman parempi kyky tehdä oikeita päätöksiä. Ensimmäinen kaveri on oikeassa 75 prosenttisesti päätöksistään ja toinen 85 prosenttisesti päätöksissään. Luotsattaessa miljardiyritystä tästä - kymmenen prosenttiyksikön erosta - tulee valtava vipuvarsi paremmalle päätöksentekijälle.

Ravikant kehottaa meitä ajattelemaan ajankäyttöämme. Mikä on oman aikamme käyttökustannus ja miten otamme sen mukaan päätöksenteossa? Kaupassakäynnin kustannuksen voi kuitata kuljetusmaksulla, myyntikampanjan tuloksen voi tuhota raskaalla suunnittelulla. Mikä on käytetyn ajan kustannus suhteessa siitä saatavaan hyötyyn? Antamalla omalle ajalle arvon, vaikka 100 € tunnissa, ja ajaessasi ostamaan laskettelutakkia toiselta puolelta kaupunkia 1,5 h sovituksineen. Silloin kokonaiskustannukseksi takille tulee 150€ + 290€ (takin hinta) = 440€. Vielä, kun takkia käy sovittamassa kertaalleen ennen ostopäätöstä, on itse tuotteen hinta jo pienempi kuin aikainvestointi.  

Ravikant vie ajan suuntaamisen tärkeisiin asioihin hyvin konkreettiselle tasolle esimerkin kautta. Mitä on tärkeimmät päätöksesi, mihin pitää käyttää aikaa? Mitkä vaikuttavat eniten siihen, miten koko loppuelämäsi rakentuu. Käytä siis aikaa suuriin päätöksiin:

BIG THREE

WHERE YOU LIVE

WHO YOU’RE WITH

WHAT YOU DO

Suurelle osalle ihmisistä nämä elämän kolme päätöstä tapahtuu hetken virrassa, sen sijaan, että niihin on käytetty lainkaan ajatustyötä. Ystävyys ja parisuhteet syntyvät matkalla koulun, harrastusten ja työsuhteiden kautta. Käytämme suuren osan elämästämme työssämme, ja silti harva on valinnut työn suunnitellusti omien intohimojen kautta. Se, missä kaupungissa asumme, voi itsessään lähes kokonaisuudessa määrittää elämämme kehityskaaren, mutta silti käytämme minimaalisen ajan päättääksemme, missä kaupungissa asumme.

Yleisesti tulet asumaan kaupungissa kymmenisen vuotta, työpaikassasi vähintään viisi vuotta ja parisuhteessasi vietät vuosikymmeniä. Nämä kolme päätöstä ovat todella merkityksellisiä koko elämäsi kannalta. Onnistuakseen ajan priorisoinnissa on pystyttävä sanomaan ei toisaalla, jotta on mahdollista vapauttaa aikaa tärkeille asioille.

Usein ihminen, joksi sinun tulee tulla menestyäksesi rahallisesti, omaa korkean ahdistuksen, stressitason, tekee paljon töitä ja on erittäin kilpailullinen. Kun tätä on tehnyt kaksikymmentä, kolmekymmentä, neljäkymmentä tai viisikymmentä vuotta ja tulovirrat ovat alkaneet virrata, on tapoja vaikea kytkeä pois päältä. Olet treenannut itsesi korkean ahdistuksen omaavaksi ihmiseksi. Tässä kohden tavataan kääntää katse siihen, miten olla onnellinen. Viisaus onkin Ravikantin mukaan kykyä ymmärtää pitkäjänteiset seuraamukset omista teoistaan. Viisaus vietynä ulkoisiin ongelmiin on arvostelukykyä. Nämä ovat läheisessä linkissä; ymmärtää pitkäjänteiset vaikutukset omista teoistaan ja kyky tehdä oikeita päätöksiä hyödyntäen ymmärrystä.  

“You don’t get rich by spending your time to save money.

You get rich by saving your time to make money.” – Naval Ravikant

 

“Without hard work, you’ll develop neither judgement nor leverage.” – Naval Ravikant

 

Kykyä nähdä totuus, sen sijaan, että harhautuu uskomaan sen, mitä toivoo olevan totta. Se, mitä tunnet, ei kerro mitään faktoista. Tunteet kertovat vain arviostasi tosiasioista. Ravikant korostaa, kuinka tärkeää on pitää huolta tyhjästä tilasta. Mikäli viikko rullaa palaverista toiseen ilman pysähdystä ei kerkeä ajattelemaan. Tällöin ei pysty tuottamaan hyviä ideoita työnatajalle saati sitten pitämään yllä hyvää arvostelukykyä. Vasta tylsistyessä saa aikaan suuria ideoita. Ideat eivät tule koskaan vastaan, kun on stressaantunut, kiireinen tai juoksee ympäriinsä pää kolmantena jalkana.

Kun et osaa päättää, päätös on EI. Ravekant näkee, kuinka modernissa yhteiskunnassa on ääretön määrä mahdollisuuksia. Ihmisen tehdessä päätöksen lukitsee itsensä matkaan pitkäksi aikaa. Päätöksen ollessa kyllä, ihminen omaa intuitiivisen kovan tahdon toteuttaa. Puolesta ja vastaan -excelöintejä ei tarvita.

Vastassa ollessa kaksi polkua joiden välillä puntaroi, tulisi aina valita polku, joka on vaikeampi. Aivosi arvioivat polkuja ja luontaisesti pyrkivät välttämään lähitulevaisuudessa siintävät haasteet. Lisäksi jos pohtii kahden polun välillä, on vaikeammassa polussa oltava pitkäjänteisesti suurempi palkinto. Pitkäaikaiset voitot tuovat mukanaan korkoa korolle -vaikutuksen.

LEARNING HAPPINESS  

“Don’t take yourself so seriously. You are a monkey with a plan.” – Naval Ravikant

Ravikant avaa kirjassaan kuinka olemme hyvin tuomitsevia selviytymis- ja replikointikoneita. Etenemme jatkuvasti ajatellen ”Tarvitsen tämän” tai ”Tarvitsen tuon” ja olemme ansassa halujemme verkossa. Onnellisuus on tila, milloin mitään ei puutu. Mieli lopettaa juoksun menneeseen katumukseen tai tulevaan suunnitelmaan. Ihminen omaa hetkellisesti sisäisen hiljaisuuden ja on onnellinen.

“You can get almost anything you want out of life, as long as it’s one thing and you want it far more than anything else.” – Naval Ravikant

Ravikant näkee onnellisuuden taitona. Onnellisuus ei ole jotain, jonka kanssa on syntynyt. Ihmisellä on kyky päämäärätietoisesti työskennellä onnellisuutensa eteen. Ensimmäinen askel tässä on luoda sisäinen usko omaan kykyyn rakentaa onnellisuutta. Miten onnellisuuden taitoa konkreettisesti sitten treenataan? Tarkastele tapojasi ja mieti miten voit muuttaa tapojasi paremmaksi, jotta ne vaikuttaisi kauaskantoisesti onnellisuuteesi. Pidättäytyminen alkoholista ja sokerista pitää mielialan tasaisena. Tämä on totta myös pidättäytymisestä sometulvasta. Videopelit lisäävät hetkellistä tyytyväisyyttä, mutta pitkäjänteisesti ne ovat onnellisuuden esteenä.

Olennaisena osana tehtävää on muuttaa huonojen tapojen tilalle hyviä tapoja. Lopputulemana on kokonaisuus tapoja ja ihmisiä, joiden kanssa käyttää leijonan osan ajastaan.

SUMMARY

Kirjan hyvät kiteytykset ja kyky saada lukija oivaltamaan oman ajattelun pullonkauloja on kirjan parasta antia. Aiheissaan se jättää lukijalle tiedonnälkää lisätutkintaan, johon Ravikant myös toimittaa syventävää lukulistaa kirjan lopussa olevalla lukusuosituslistalla. Kirja vastaa kysymykseen: miten tulee ajatella, jotta elämä rakentuu onnelliseksi omien vahvuuksien tutkimusmatkaksi.

- Sami Suominen

Eric Jorgeson: The Almanack of NAVAL RAVIKANT; Magrathea Publishing; 2020

 

RAVIKANTS KIRJASUOSITUKSET: 

 • Sapiens: A Brief History of Humankind by Yuval Noah Harari
 • The Rational Optimist: How Prosperity Evolves by Matt Ridley
 • Skin in the Game by Nassim Taleb
 • The Bed of Procrustes: Philosophical and Practical Aphorisms by Nassim Taleb
 • Six Easy Pieces: Essentials of Physics Explained by Its Most Brilliant Teacher by Richard Feynman
 • Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words by Randell Munroe
 • Thinking Physics: Understandable Practical Reality by Lewis Carroll Epstein
 • The Lessons of History by Will and Ariel Durant
 • Poor Charlie’s Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T.Munger by Charlie Munger
 • Reality is not What it Seems: The Journey to Quantum Gravity by Carlo Rovelli
 • Seven Brief Lessons on Physics by Carlo Rovelli
 • Meditations by Marcus Aurelius
Share: