Brandon Webb and John David Mann: Mastering Fear – a Navy Seal’s Guide

Brandon Webb on Navy Sealsin entinen sotilas. Hänen identiteettinsä pohjautuu pitkälti hänen sotilasuransa ympärille, johon hän myös peilaa myöhempiä elämänkokemuksiaan. Tämä entinen tarkka-ampujakurssin pääkouluttaja on ollut tositoimissa niin Persianlahdella kuin Afganistanissa. Nykyisin Webb vaikuttaa yritysmaailmassa ja on palkittu kirjailija. Käsittelyssä olevalla kirjallaan hänestä tuli New York Timesin ”Bestselling author”.

Webb ei suinkaan kirjoittanut tätä kirjaa yksin, vaan kanssakirjailijana toimi John Mann, joka puolestaan on entinen konserttisellisti ja säveltäjä. Musiikkiuransa jälkeen hän on toiminut erilaisissa rooleissa akateemisessa maailmassa ja liike-elämässä. Kirjoja Mann on kirjoittanut yhteistyössä eri kirjailijoiden kanssa. Hänen kirjojaan on käännetty yli 38 kielelle, ja tähän mennessä niitä on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta.

 

KIRJAN TARKOITUS

Kirjan sydänajatus kiteytyy Webbin omakohtaisiin kokemuksiin, joihin Mann liittää akateemista teoriaa. Webb on saanut Navy Sealsin koulutuksen niin aseiden käytöstä kuin taistelemisesta. Koulutukset oli suunniteltu vastaamaan sen tason osaamista, että vastustajalla ei oikeastaan olisi merkitystä. Oli sitten vastassa kuka tahansa planeettamme tekijöistä.

Kuitenkin aikanaan Afganistan loi taistelulle täysin uudet olosuhteet muuttamalla sodankäynnin pelisäännöt. Vihollisen toiminta ei ollut johdonmukaista, jolloin mitään ei ollut ennakoitavissa. Skenaario oli uusi, ja sitä ei ollut osattu harjoitella. Uusi outo tilanne loi pelkoa ja lopulta pelon voittamisesta tuli avain kyseisen sodan voittamisessa.

Tässä kirjassa ei ole kyse vihamielisten jengien tai aseistettujen sotilaiden kohtaamisesta sotatantereella.  Tämän kirjan taistelut käydään päänsisäisessä maailmassa. Kirja käsittelee suhdetta pelkoon ja kamppailuja pelon kanssa. Milloin pelko tukahduttaa sinut ja milloin vapauttaa. Kaikki riippuu siitä, mitä tapahtuu omassa mielessäsi. Pelon voittaminen ei ole sitä, että tulee vahvemmaksi - machommaksi, aggressiivisemmaksi tai rupeaa stoalaisiksi. Pelon voittaminen on oppimista tunnistamaan ja muuttamaan päänsisäistä keskustelua.

“The brave man is not the one who has no fear, he is the one who triumphs over his fear. – Nelson Mandela

 

Päänsisäinen keskustelu ja sen sävy määrittävät pitkälle elämänhallintakyvyn. Positiivinen ja ratkaisukeskeinen keskustelu johtaa toimintakykyyn siinä missä taas uhriutuva ajattelu lamauttaa. Ajattelu tulee saattaa toisten syyttelystä kohti omaa vastuunkantoa, jossa askel kerrallaan vahvistetaan toimintakykyä.

 

PELKO ON LIITTOLAINEN

Webb nostaa kirjassa siitatin:  ”Mitä tekisit, jos et pelkäisi?” Yleisesti pelon poistaminen nähdään mahdollistavan elämisen, mutta Webb näkee asian toisin. ”Jos en olisi pelännyt Afganistanissa, olisin kuollut”, hän kirjoittaa. Pelko on suojelumekanismimme, joka viestii alkukantaisesti kehollemme vaarasta. Vaaran lisäksi pelko näyttää meille aarteen, sillä edetessämme kohti jotain jännittävää ja meille arvokasta, laittaa se sydämemme pomppaamaan ja kainalot kostumaan. Haluamme kokea, saavuttaa ja elää. Mitä tärkeämpi asia meille on, sitä jännittävämmän viestin keho meille antaa. Webb kirjoittaa: ”Pelko on kuin tuli. Kun se ei ole hallinnassa, se on tuhoava. Opettele käyttämään tulta, ja mikään ei pysäytä sinua.”

Esimerkkinä tästä on Webb avannut kirjassaan kokemuksen. Hänellä on pienkone, ja aika ajoin hän lennättää matkustajia pienkoneellaan. Matkustajat, jotka eivät ole koneeseen astuessaan edes yhtään hermostuneita, eivät myöskään laskeutumisen jälkeen ole innostuneita. Helille kokemus ei ole ollut suuri mielenmullistus. Toista taas on heidän kanssaan, joiden polvet tutisevat mentäessä yläilmoihin. He ovat niitä, jotka juhlivat energisoituneina kokemusta maahan palattuaan. Webb summaa, että he ylittävät suuremman esteen uhmatessaan pelkojaan ja näin arvostavat kokemusta enemmän jälkikäteen. ”Palkinto on pelon tuolla puolen”.

Kuinka sitten päästä käsiksi palkintoon, joka on toisinaan varsin suurenkin pelon päässä? Webb listaa viisiaskeleisen portaikon kohti palkintoa. Askeleet ovat: Päätös, Harjoittelu, Irti päästäminen, Hyppääminen ja Ymmärrys siitä, mikä on merkityksellistä.  

Webbin kokemuksen mukaan tie pelon hallintaan alkaa päätöksestä. Siitä hetkestä, jolloin henkilökohtaisesti sitoutuu kohtaamaan pelon ja toimimaan pelosta huolimatta. Mitä ja milloin eivät ole tärkeitä tässä kohtaa, vaan päätös siitä, että: ”Minä teen tämän”. Kun päätös on tehty, on edessä harjoittelu. Pitää tehdä mitä ikinä se vaatiikaan, että on valmis. Riittävän harjoittelun seurauksena päästään pisteeseen, jossa meidän pitää päästä irti pelosta ja toimia. Uskaltaa toteuttaa se, mitä on harjoiteltu ja hypätä. Lopulta pääsemme läpi saaden palkintomme ja samalla kasvatamme itsetuntemusta ja toimintakykyämme.

 

PÄÄTÖS

”Burn the boats”. – Alexander The Great,

Saapuessaan Persian rannikolle, näin katkaisten armeijan ainoan tavan paeta.

Webb kertoo kuinka Navy Sealsin kuuluisien alkutestien (BUD/S) läpäisseet eivät välttämättä olleet fyysisesti vahvimpia tai taidokkaimpia. Läpäisseet olivat niitä, jotka olivat päättäneet tehdä läpäistä. Päätökset eivät synny rohkeudesta, vaan päätös antaa rohkeudelle mahdollisuuden tulla esiin.

Päätökset eivät vaan tapahdu, vaan tulee tehdä tietoinen valinta olla päätöksen tekijä. Päättää tehdä päätös. Kirjan mukaan päätökset tulee tehdä vaistolla, ja vaistoa tulee treenata. Trust your gut. Tunteet kertovat kiintymyksestä päätökseen ja järkiajattelu antaa pohjaa argumentoinnille. Kuitenkin pään sisään jää herkästi jumiin järkeilemään, ja päätöstä ei saa lainkaan aikaan. On myös mahdollista, että egon ohjauksessa tekee tunnepohjaisia päätöksiä, jotka jäävät vaille järkiperäistä ajattelua. Pidä tunteet ja logiikka erillään, kuuntele molempia, mutta älä turvaudu kumpaankaan. Päätökset tarvitsevat viisautta ja viisaus ottaa aikaa.

Webb avaa, kuinka on olemassa veitsenterävä ero rohkean ja tyhmänrohkean välillä. Tyhmänrohkea toimii täysin asenteella ja ilman analyysiä. Rohkea ei koskaan unohda varovaisuutta, vaan valjastaa varovaisuuden viisauden käyttöönsä. Rohkea etenee täysin tietoisena mahdollisista vaaroista, omista kyvyistään ja rajoitteistaan.

Pelon hallinta alkaa päätöksestä. Pystyessäsi hallitsemaan pelkojasi, pystyt hallitsemaan elämääsi ja siksi sinusta pitää tulla mestari päätöksenteossa. Paras tapa saavuttaa tämä on tietoisesti rakentaa oma vaikutusympäristö.

  • Mitä luet? Mitä medioita käytät?
    • Informoiko, haastaako ja inspiroiko nämä sinua?
  • Keiden ihmisten kanssa vietät aikaasi?
    • Viisastutko, kasvatko?
    • Onko ympärilläsi viisautta, tietoa ja erinomaisuutta?
  • Etsi näkökulmaa niiltä, joilla on kokemusta alueilta jossa haluat haastaa itsesi.
    • Kollegat
    • Mentorit
    • Neuvonantajat

HARJOITUS

”Everyone has a plan till they get punched in the face.” – Mike Tyson

Ei ole olemassa treeniä, joka voisi täysin valmistaa vastaantuleviin kohtaamisiin. Liikkeelle ei kuitenkaan lähdetä asioista, mitä ei voi hallita, vaan pienin palasin asioista, jotka ovat hallittavissa. Oli kohtaaminen sitten sota, uusi liiketoiminta, esiintyminen tai urheilusuoritus. Mitä tahansa pelkäätkin, kun tulee aika hypätä, olet hyppäämässä kaiken jännityksen ja kauhun kanssa, mitä omaat. Sitä ei voi muuttaa. Se mitä voi muuttaa on mitä teet tämän sähkölatauksen kanssa mitä kauhusi tuottaa. Harjoitus ei luo täydellistä suoritetta, vaan se luo taitoa. Tämä on kriittinen ero, sillä taito luo itsevarmuutta toimia - kykyä ottaa pelon lyönnit vastaan. Harjoitus ei luo rehvastelevaa egoa, vaan syvän itsetuntemuksen: ”Mä handlaan tämän”.

Mentaaliharjoitus

On helpompaa olla painekattilatilanteessa, kun tarvittava osaaminen tulee selkäytimestä. Harjoittelu lähtee mielen harjoittelusta. Ymmärrys omista ajatuksista ja omasta keskustelustasi itsesi kanssa. Tässä ajatusten ääneen puhuminen ilman suodatusta saa sinut todella kuulemaan, mitä sisäinen äänesi sanoo. Huomatessasi ajatusten kääntyvän negatiivisiksi, pystyt pysähtymään ja uudelleen sanoittamaan ajatuksen positiiviseksi. Vaali näitä positiivisia ajatuksia ja näe itsesi sekä selviytymisreittisi ulos painekattilasta.

Mukavuusaluestartti, josta venytään

Tunnista ja rajaa tärkeimmät onnistumisen elementit haasteestasi. Treenaa näitä elementtejä erikseen rennossa ilmapiirissä, kunnes tekeminen on tarkkaa. Kun tarkkuus on saavutettu, nosta nopeutta, tekemisen volyymia ja tehtävien skaalaa.

Harjoitellessa kitaransoittoa, hidasta aluksi tempoa, jotta ehdit ja saat soinnut soimaan oikein. Kun kohennat tempoa, huomaat todennäköisesti muutaman sointuotteen menevän metsään. Hidasta siis tempoa uudelleen. Ota jokainen sointuote oikein. Webbin mukaan tarkkuus on tärkeintä.  

2009 Chesley Sullenberger laskeutui Airbus A320 -lentokoneen turvallisesti Hudson-jokeen. Tämä ihme onnistui, koska hän oli treenannut tätä simulaattorissa ilman, että odotti koskaan joutuvansa todellisuudessa tekemään tätä. Onneksi hän oli harjoitellut. Samalla tavalla bisneksessä on hyvä sisällyttää useampia skenaarioita liiketoimintasuunnitelmaan; ei vain sitä yhtä, jota pyrit toteuttamaan.

Aloita taitojesi mukaiselta tasolta, ja tunnista pullonkaulat. Kun treenaa pullonkaulakohtia, voi vertauskuvallisesti tähdätä kävelemään, mutta tätä ennen täytyy opetella ryömimään ja konttaamaan.

Nosta tasoa

Harjoittele yli minimivaatimustason. Treenaa sen mukaan, että eri tapahtumaskenaarioita olisi ainakin kymmenen. Eli ikävä kyllä – minimivaatimustasonkin saavuttaminen vaatii kymmenkertaisen määrän treeniä. Mieti eri skenaarioita ja harjoittele niitä silmällä pitäen. Skenaariotreeni merkitsee suomeksi sanottuna sitä, että ennakoi asiat, jotka voivat mennä pieleen ja harjoittelee niihin ratkaisut. Kuten aiemmin avatussa Sullenbergin tapauksessa, harjoittele mitä voisi tapahtua, vaikka todennäköisesti näin ei tapahdu. Joku skenaarioistasi voi toteutua, ja olet silloin valmis. Älä tyydy nykytasoon, vaan omaksu jatkuva kehitys, joka kannustaa erinomaisuuteen.

 

PÄÄSTÄ IRTI

”The obsessive need to be right.” – Eckhart Tolle

Kun on treenannut niin paljon kuin mahdollista koittaa hetki, jolloin on vaan päästettävä irti, ja katsottava mihin treeni kantaa. Ansa on yksinkertainen. Kun erehtyy ajattelemaan, että on mahdollista ylläpitää aitoa turvallisuutta, ei koskaan riskeeraa mitään. Se taas takaa sen, että ei koskaan todella koe elävänsä. Ansan purkamiseen on yksinkertainen ratkaisu. Ymmärrettäessä, että totaalisen turvallisuuden ylläpitäminen ei ole mahdollista, se vapauttaa tarttumaan riskeihin, jotka koemme riskien arvoisiksi.

Mahdollisuuden tullessa vastaan - tartu siihen. Ole välittämättä toisten kevyistä mielipiteistä, ja tutki pelkoasi. Kohdistuuko pelkosi haasteeseen, joka sinulla on juuri nyt käsillä vai johonkin historian kokemukseen joka on jo takanasi? Miten näet elämäsi, jos kuvittelet, että kuolisit nyt? Kuinka tyytyväinen ja onnellinen olisit elämääsi, jonka elit? Jäikö sinulla tärkeitä asioita tekemättä ja saavutuksia kokematta? Kun ajatusleikistä palaa takaisin todellisuuden piiriin, saa huomata, että tässähän sitä on mahdollisuuksia voittaa pelkonsa vaikka ja missä.

 

JUMPING OFF

”Optimism, pessimism, fuck that; we’re going to make it happen.” – Elon Musk

Ihminen ei voi odottaa pelon häviävän tai sitä, että kokee olevansa 100 % valmis, sillä kumpikaan ei tule koskaan tapahtumaan. Siinä missä valmistautuminen on loogista, rationaalista ja prosessinomaista, ei varsinaiseen haastehyppyyn voi rakentaa perusteita. Haasteeseen ryhtyminen on lopulta sisäistä ja intuitiivista tunnetta. Uskalluksesi toteuttaa tai olla toteuttamatta koetusta, muodostuvat helposti tavaksesi toimia. Kun saavutat hyppäyksen hetken - koputatko oveen vai et? Soitatko kylmäsoiton vai annatko käyntikortin lojua vain pöydälläsi huomista päivää varten? Lopulta ryhtymisistämme ja ryhtymättömyydestämme muodostuu tapa. Tavoista taas tulee se, kuka olemme. Onko meillä uskallusta hypätä ja ottaa välillä vähän mustelmia? Hyppy haasteen levittää siipemme ja mahdollistaa lentämisen.

Epäonnistuminen tuo kokemusta, joka on arvokasta tulevaisuuden koetuksissa. Ymmärrys onnistumisesta ja epäonnistumista tulevat omina kuorminaan. Mitä enemmän käsittelee näitä kuormia, sitä paremmaksi kuormankäsittelijäksi kasvaa. Jokainen voitto ja häviö rakentaa työkalupakkia seuraaviin haasteisiin. Aina ei saa mitä pyytää, mutta pyytämättä jättäminen tiputtaa saavuttamisen todennäköisyyden nollaan. Tee haastehyppäämisesta tapa, sillä se kasvattaa päättäväiseksi toiminnan ihmiseksi.

 

TUNNISTA MIKÄ ON MERKITYKSELLISTÄ

”Lives remaining: Zero.” – Alexis Ohanian,

cofounder of Reddit

Kaikki askeleet ja ahaa-elämykset ihmisen elämänpolulla  ovat tärkeitä. Webb kommentoi silti sen verran, että jos hänen tulisi nostaa jokin tärkeimmäksi nimenomaan pelonvoittamisen näkökulmasta, hän sanoisi sen olevan selkeä ymmärrys siitä, mikä on merkityksellistä.

Webb kertoo kirjassa tarinan miehestä, joka meni myrskyn jälkeen surffaamaan ja loukkaantui karikossa. Auttajia ei ollut lähimain, ja omin avuin selviytyminen rannalle vaikutti liki mahdottomalta. Pelko kuolemasta lähes halvaannutti hänet, mutta tahto nähdä poikansa, ja olla mukana pojan 1-vuotissynttäreillä voitti pelon.

Näin se on meillä jokaisella. Koemme pelkoa, mutta jokaisella meillä on elämässämme asioita, jotka ovat vahvempia kuin pelko. Tärkeistä tärkeimmät asiat voittavat päänsisäiset taistelumme. Meidän tulee vain löytää nämä asiat elämästämme.

”Rahalla ei voi ostaa onnellisuutta,” on yleinen lainaus, mutta Webb pitää lainausta huuhaana; ”Bullshit!” Hän perustelee kantansa todeten rahan mahdollistavan onnea tuottavien asioiden toteuttamisen. Mikäli taas ihminen ei tiedä mikä on hänelle tärkeää, mikään raha tai tekeminen ei tuo onnea, ennen kuin tämä on selvitetty. Ei se, mitä saavuttaa, vaan se, keneksi tulee matkalla.

Webb kertoo, kuinka hänen arvostuksensa ja ymmärryksensä ajankulun merkityksellisyydestä on muuttanut hänen ajatteluaan. Nykyään hän ei halua käyttää hetkeäkään mihinkään, mikä ei tavoittele erinomaisuutta. Halu olla osana eliittijoukkuetta ja pyrkimys olla maailman paras olivat myös asioita, jotka saivat Webbin hakeutumaan Navy Sealsiinkin alun perin.

Tunnista, mikä on merkityksellistä

  • Rakenna lista

Listaa kaikki, mikä on sinulle merkityksellistä. Älä välitä listan järjestyksestä tai siitä, onko lista täydellinen tai valmis. Voit aina palata takaisin listaasi.

  • Tee listan osista konkreettisia

Käy läpi listasi ja kirjoita, mitä mikäkin kohta sinulle tarkoittaa. Konkreettisesti asioina tai tekemisenä. Mikäli kirjoitit ’perhe’ tai ’ystävät’ listaasi, niin seuraavaksi erittele, mikä heissä tekee heistä merkityksellisiä sinulle.

  • Käy koko listasi uudelleen läpi ja kysy itseltäsi nämä kysymykset jokaisen listan kohdan osalta:
    • Kuinka paljon aikaa varmistan tälle joka viikko?
    • Kuinka paljon tienaamistani tuloista investoin tähän?
    • Kuinka paljon energiaani investoin tähän joka päivä?
    • Jos tietäisin minulla olevan vain päivä elinaikaa, muuttaisinko mitään kolmesta yllä olevasta päätöksestä?
    • Miten tarkalleen?
    • Miten aloitan muutosten käyttöönoton heti?

Listaa asiat, jotka ovat sinulle todella tärkeitä. Kun olet saanut listan valmiiksi, tarkastele jokaista kohtaa kerrallaan ja syvennä abstrakteja vastauksiasi. Kirjoita kohdat auki ja tee ne konkreettisiksi. Merkityksen löytämistä ei voi tehdä toisen puolesta. Paras vihje merkityksellisyyden löytämiseksi, jonka Webb tarjoilee, on kehotus aloittaa pelosta. Aarre on pelon tuolla puolen. Kaikki, mitä todella haluat, on ponnistelun takana. Älä tukahduta tai taistele pelkoasi vastaan, vaan syleile pelkoasi. Tee pelosta liittolaisesi opettelemalla luottamaan pelkoon ja hallitsemaan sitä. Se ohjaa sinut sinne, mikä on sinulle merkityksellisintä.

”I have never in my life envied a human being who led an easy life. I have envied a great many people who led difficult lives and led them well.” – Theodore Roosevelt

 

SUMMARY:

Pelko on ystäväsi, joka auttaa tunnistamaan, mikä on merkityksellistä. Yhdessä kumppaneina pelon kanssa matkaten kirkastuu ihmisyys; kuka minä olen ja millainen on minun täydeksi eletty elämäni. Ruoho on vihreämpää ainoastaan pelon tuolla puolen. Sieltä löydämme vastauksen elämämme suuriin kysymyksiin ja onneemme.

 

– Sami Suominen

 

Brandon Webb and John David Mann: Mastering Fear – a Navy Seal’s Guide;Penguin Random House LLC; New York; 2018

Share: