Tony Robbins – Business Mastery

Istun lentokoneessa Amsterdamista kohti kotihelsinkiä. Kynä sauhuten olen raapustanut viimeiset viisi päivää oppeja ja oivalluksia maailman yhdeltä johtavalta valmentajalta. Oppien puolesta voisimme istua missä tahansa MBA-kurssilla, mutta oppimismenetelmä on itsessään hyvin poikkeuksellinen. Miten saadaan 1500-päinen yleisö omaksumaan ja ymmärtämään MBA-tason työkalut viidessä päivässä. Miten tämä tehdään niin, että 80 % porukasta osaa viedä ja vievätkin asiat käytäntöön ja luo yrityksilleen massiivista lisäarvoa?

Tony_Robbins.jpgMotivaatiopuhuja Tony Robbins Twitterin konferenssissa 2009. Kuva: Randy Stewart (CC BY-SA 2.0)

Robbinsin ensimmäisenä oppina oli, että ilman huippuvirettä toimintastrategiasi ei toteudu, sillä ilman virettä keksit itsellesi satuja ja syitä, miksi et voi toimia juuri nyt. Viereinen kuva kuvaa asian: STATE, STORY, STRATEGY. Meidän tulee siis kaikessa tekemisessämme virittää itsemme ensin huippuvireeseen, jolloin emme satuile itsellemme tekosyitä, vaan annamme koko energiamme itse toimintaan.

STATE-STORY-STRATEGY.jpg

Toteutimme virekaavaa viiden päivän ajan 12 – 14 tunnin valmennuspäivillä. Tauot eivät kuuluneet ohjelmaan, ja yleensä päivään kuuluikin reilu 30 minuutin lounastauko, joka pidettiin noin kahdeksan aikaan illalla. Itse ohjelma päättyi klo 23:30 – 01:00 välillä, jolloin tehokkaalla nukkumaan siirtymisellä oli mahdollista saada seitsemän tunnin yöunet ennen seuraavan aamun klo 08:00 – 09:00 starttia.

Oppimismalli oli aika lailla sitä, että opetettavat asiat käytiin läpi äänen, kuvien sekä tarinoiden kautta. Toisessa vaiheessa tehtävien kautta pääkohdat vietiin omaan yrityskäytäntöön. Käytännön ja ymmärtämisen varmistus tapahtui paritöinä opettamalla ja esittämällä omat työt tuntemattomille kavereille. Kolmannessa vaiheessa asioihin sisäistettiin voimakas tunnelataus, ja opit kirjaimellisesti tanssittiin kehoomme. Suurissa avainlinjoissa tehdään ryhmätöitä ja yrityksen ja erehdyksen kautta oivalletaan yhdessä tekemällä. Ennen kotiin lähtöä pääkohdat summattiin ja niille laskettiin euromääräinen arvo käytäntöön vietynä. Lopuksi jokaiselle projektille asetettiin deadline, johon mennessä se on jalkautettu  omaan organisaatioon.

”SELF TALK”

Se mitä ja miten puhut itsellesi vaikuttaa tarinaasi. Vireen saavutettuamme pystymme ylläpitämään ja muuttamaan energiaamme hetkessä. Affirmaatiot, sellaiset kuten oheinen gladiaattori-tarina, saavat vireesi muuttumaan hetkessä. Joka lauseelle on rakennettu selkeä tarkoitus, jonka olet ensin itsellesi sisäistänyt. Affirmaation kertaaminen muuttaa myös sisäistä tarinaasi, jolloin sinulla on hyvä työkalu, jonka voit kaivaa esiin tarvittaessa. Vapaa käännös viereisen tarkoituksesta:

Gladiator.jpg

Ole tekijä joka pystyy saamaan muutosta aikaan.

Vastoinkäymiset tai taantumat saavat minut loistamaan.

Nyt on minun aikani, eikä minua kukisteta.

Tunnen itseni, ja tuotan massiivista lisäarvoa.

Olen GLADIAATTORI.

 Vastoinkäymiset energisoivat minut.

Nyt on minun aikani.

Avaa minulle pelkosi ja rajoitteesi. Minä luon sinulle tuloksia.

Olen GLADIAATTORI.

 

”PROXIMITY IS POWER”

Robbinssin oppi-isä Jim Rohn opettaa, että olet keskiarvo niistä viidestä ihmisestä, jonka kanssa vietät eniten aikaa. Robbins on ottanut tämän opin vahvasti ohjelmaansa. Kun sinulla on selkeät tavoitteet, sinun tulee hankkia elinpiiriisi ihmisiä, jotka ovat matkassa sinua pidemmällä. Pimeässä tunnelissa vaeltamisen sijaan saat näin taskulampun, joka helpottaa kulkuasi polullasi. Tämä voidaan nähdä toteutuvan kaikessa, niin urheilussa joukkuetovereiden oppien toinen toisiltaan kuin koulussa, kotona tai työelämässä. Robbins lyöttää osaajia yhteen niin seminaareissaan kuin Platinium Partnership – ohjelmallaan. Platinium-ohjelmassa vuoden ajan osallistujat pääsevät maailman huippuosaajien kanssa samoihin pöytiin.

Nämä itsensä ja oman energian johtamisen työkalut olivat vain alkulämmittely itse seminaarissa. Pääasia fokusoitui alla olevien seitsemän osa-alueen ympärille, joiden hallitseminen varmistaa yrityksen kuin yrityksen menestyksen. Robbins oli tuonut myös menestyneitä yrittäjiä vierailevina puhujia puhumaan heidän omista vahvuusalueistaan. Ohjelmassa nähtiin Keith Cunningham, joka avasi meille kirjanpidon saloja, ja sitä, kuinka toiminnan avain tunnusluvuista rakennetaan itselle ohjausmittaristo. Jay Abraham puhui meille markkinoinnista ja myyntikanavastrategioista, Oren Klaff pitchauksesta ja myynnistä.

7-forces.jpg

Asiaa tuli paljon, ja päivät muuttavat merkittävästi omia työskentelymallejani. Itse tein 123 sivua A4-lehtiöön muistiinpanoja. Minulla on valmiina 37 toimintoa (action points), jotka tulen jalkauttamaan käytäntöön. Valmennuksen lopussa vielä viilattiin ensin 10 tärkeintä ja sitten 3-6 tärkeintä kohtaa, joille laskettiin euromääräiset muutosarvot. Lisäksi asetettiin päivämäärät omille jalkautuslupauksille. Todella hieno huipennus oli kirje, jonka kirjoitimme itsellemme kokemuksestamme, jossa muistutimme omista odotuksistamme itseämme kohtaan. Kirjeen lähetimme itsellemme, ja se tulee perinteisessä postissa omaan postilaatikkoomme puolen vuoden päästä.

Koulutuksesta voi sanoa, että se oli hyvin konkreettinen: teoria vietiin vahvasti käytännön tasolle. Suosittelen kurssia vahvasti kaikille yritysmaailmassa mukana oleville, jotka haluavat saada kaikki tehot irti omasta osaamisestaan. Kokemukseni tapahtumasta oli jopa elämää muuttava. Koko tähänastisen elämän polku tuli uuteen risteykseen, josta on mahdollisuus edetä uudelle haastavammalle tielle.

– Sami Suominen

Tony Robbins: Business Mastery, kesäkuu 2017, Amsterdam

Share: