Teeskentele kunnes osaat

Sain isänpäivänä lahjaksi Cuddyn kirjan Vahvasti läsnä. Kirjassa Harvardin professori Amy Cuddy kirjoittaa, kuinka läsnäolo on avain oman elämänpolun täydeksi elämiseen. Hän avaa kirjassaan sen, miten yksilö voi vaikuttaa omaan läsnäoloonsa. Kirjassa läpikäydään sitä, kuinka uskaltaa – varsinkin haastavissa tilanteissa – seistä omilla jaloilla, uskoa ajatuksiinsa ja kuinka usko itseen mullistaa elämänpolun. Cuddyn tutkimus pohjautuu laajaan aineistoon, jota hän kirjassa esittelee. Kirja on hyvä tasapaino kirjoittajan omaa tarinaa, tutkimustuloksia ja konkreettisia neuvoja,­ joita lukija voi hyvin ottaa käyttöön omaan arkeensa.

 

Ryhdy tänään ihmiseksi, joka haluat olla huomenna. – William James

Kirjassa yhtenä pohjustuselementtinä on ns. portaiden henki. Jokainen meistä on varmasti kokenut tilanteen, jolloin keskustelun tuoksinassa ei löydy mitään sanottavaa eli jauhot ovat menneet suuhun. Tilanteen mentyä ohitse sitä keksii, mitä olisi pitänyt tilanteessa sanoa. Nyt kuitenkin on jo liian myöhäistä ja ajatus menee jälkiviisauden piikkiin. Cuddyn mukaan tämä juontaa juurensa siitä, että olemme huolissamme siitä, mitä muut ajattelevat meistä. Takerrumme lopputulokseen ja lataamme siihen liikaa merkitystä sen sijaan, että keskittyisimme itse tapahtumaan.

 

Musiikkia on kuunneltava, jotta sitä voi ymmärtää, mutta niin kauan kuin ajattelee kuuntelevansa musiikkia, sitä ei todellisuudessa kuuntele.

Cuddy avaa kirjassaan, kuinka sosiaalista valtaa on kyky hallita muita ja muiden käyttäytymistä. Henkilökohtaista valtaa on kyky halita itseään ja omaa käyttäytymistään. Emme voi olla läsnä tuntematta omaa henkilökohtaista valtaamme ja hallitsematta omia arvokkaimpia ja aidoimpia sisäisiä voimavarojamme. Vallantunteen puute heikentää niin esiintymistämme kuin suunnittelukykyämme.

Itseluottamusta on toimia omien uskomusten, asenteiden ja arvojen perusteella.

Itseluottamusta on tunnetta siitä, että oma tekemisemme on tehokasta.

Kun olemme voimattomia, olemme riistäneet itseltämme päättelykyvyn, keskittymiskyvyn, muistikapasiteettimme ja mielenkirkkauden. Voimattomuus on itsessään myös itse itseään ruokkiva oravanpyörä.

 

Totuus on, että ketään ei ajatella niin paljon kuin hän kuvittelee – vaikka hän olisikin huomion keskipisteenä. Eikä sille, että on huomion keskipisteenä, voi tehdä mitään. Silloin pitää vain lyödä palloa.

 

Läsnäolon elementit ovat itsevarmuus, rentous ja intohimo. Cuddy linjaa, että kaiken esiintymisen ytimessä on se, että tarkoittaa mitä sanoo. Jos et itse usko sanomaasi, niin ei usko kukaan muukaan. Todellinen itsevarmuus ei tarkoita sitä, että ideaansa uskoo sokeasti. Jos joku todella uskoo projektinsa arvoon ja mahdollisuuksiin, hän haluaa korjata sen viat ja tehdä siitä vieläkin paremman.

 

He yrittävät aivan liian kovasti tehdä minuun vaikutuksen, vaikka heidän pitäisi näyttää minulle, kuinka paljon he välittävät ideasta, jota ovat kauppaamassa.

 

Kun tarkastelemme esimerkiksi myynnin konsulttien oppeja, legendaarinen Brian Tracy uskoo peilin edessä hoettuun ”olen paras” -lauseeseen. Cuddy puolestaan karttaa tämäntyyppisiä hokemia mielikuvaharjoitusten välineinä, sillä ne kannustavat väittämään itselle jotain, johon ainakaan sillä hetkellä ei välttämättä usko. Sen sijaan kehon avulla tehdyt mielikuvaharjoitteet, eivät lankea samoihin sudenkuoppiin, sillä teot vahvistavat käyttäytymistä ja käyttäytyminen rakentaa asenteemme. Kun käytämme sanattomia harjoituksia, kuten hengittämistä, hymyilemistä, ryhdikästä istumista ja ns. power posing -asentoja, emme harhaudu arvostelemaan itseämme tuskaisesti siitä, mitä teemme oikein ja mitä väärin.

 

Seiso suorassa ja tajua, kuka olet. Tajua, että olet olosuhteittesi yläpuolella. – Maya Angelou

 

Amy Cuddy avaa kirjassaan power posing -asentoja, jotka toimivat voimaannuttavina tekijälleen (kuvat alla). Hän avaa kuvien kanssa, kuinka voimattomat asennot saavat mielen epäilemään ja arkailemaan toimintaa, kun taas voima-asennot antavat voimaa itseluottamukselle ja virittävät kehon antamaan meistä parhaan ulos. Cuddy sanoo hyvin kirjassaan: ”Oma ryhti on avain omaan henkilökohtaiseen valtaan – siihen, joka on avain läsnäoloon. Sillä avaimella saa avatuksi itsensä – kykynsä, luovuutensa, rohkeutensa ja jopa anteliaisuutensa. Se ei anna kykyjä tai lahjoja, joita ei ennestään ole; se auttaa käyttämään niitä, joita jo on. Se ei tee nokkelammaksi tai älykkäämmäksi; se tekee sitkeämmäksi ja avoimemmaksi. Se ei muuta sitä, kuka olet; se auttaa sinua olemaan se, kuka olet.”

Voimattomat-asennot.jpg Voimantuntoiset-asennot.jpg

 

Tämä Cuddyn konkreettinen ja vakuuttava teos avaa hyvin, mistä elementeistä läsnäolo rakentuu ja miten läsnäoloa voi ja pitää harjoittaa. Todelliset ajatukset, arvot, tunteet ja kyky ilmaista ja viestiä, tuntuvat monesti arkisilta asioilta, mutta samalla ne rakentavat ja tarkoittavat omaa läsnäoloamme, niin arkisissa, kuin haasteellisissakin hetkissä.

 

– Sami Suominen

Amy Cuddy: Vahvasti Läsnä. Little, Brown and Comppany, New York. 2015

https://www.youtube.com/watch?v=Ks-_Mh1QhMc

https://www.youtube.com/watch?v=NLslB13b7GM

Share: