Kuva: © Ryan Holiday @ Flickr, CC 

Ryan Holiday – The Obstacle is the way

Obstacle-is-the-way-600x842.jpgUseimmat meistä jäätyy, kun tiellemme tulee vastoinkäymisiä matkalla kohti tavoitteitamme. Jokainen vastoinkäyminen on kohtaajalleen uniikki, mutta reaktiot, joita vastoinkäymiset aiheuttavat, ovat verrattain yhteneväisiä. Pelko, turhautuminen, toivottomuus, tietämättömyys ja viha ovat yleisimpiä vastoinkäymisistä heränneitä tunteita.  On olemassa kuitenkin ihmisiä, joilla on taito kääntää vastoinkäymiset voimakseen.

Kirjassa The Obstacle is the way amerikkalainen Ryan Holiday raottaa – joskaan ei erityisen konkreettisesti – kuinka vastoinkäymiset voi kääntää voimakseen. Hän lienee kuitenkin itsessään varsin hyvä esimerkki, koska 19-vuotiaana hän droppasi korkeakouluopinnoistaan. Tämä päivänä Holiday on edelleenkin vasta 30-vuotias, mutta erittäin kokenut ja arvostettu kirjailija, markkinointiosaaja ja kolumnisti.

Holiday linjaa, että useilta meistä puuttuu metodit ja raamit, joiden avulla kykenee näkemään ”surkeiden sattumusten sarjan” arvokkaina oppitunteina. Holidayn mukaan tarkoitus ei ole se, että ajattelisimme ”ei tämä nyt niin paha ole”, vaan sen sijaan ajattelisimme: ”Minä voin kääntää tämän hyväksi.”

 

Vastoinkäyminen polullamme rakentaa uuden polun. Älä koskaan unohda , että jokainen vastoinkäyminen on mahdollisuus parantaa taitojasi.

 

Holidayn opit on lainattu stoalaisesta filosofiasta, joka tulee kirjan esimerkeissä ja tarinoissa vahvasti läpi. Holiday tekee kuitenkin filosofiansa myymisen taidokkaasti; ei tyrkyttäen, vaan sopivissa annoksissa tarinaan mukaan ujuttaen. Hänen referensseinään on kovia nimiä, kuten Theodore Roosevelt, Rockefeller ja Stockdale. Stoalaisen filosofian mukaan vastoinkäymisten voittamiseen onkin kolme kriittistä askelta:

 

Perception – Action – WillRyan-Holiday.png

1. Asenteemme ja suhtautumisemme

Mikä on meidän lähestymistapamme? Mikä on intuitiivinen ajattelumme ja mitä aivomme puhuvat asiasta meille itsellemme? Millä ajattelumallilla vastaanotamme ongelman?

2. Energia ja luovuutemme Millä palastelemme vastoinkäymisen mahdollisuudeksi?

3. Jalostaminen ja sisäisen motivaation ylläpito Tämä auttaa meitä hallitsemaan pettymyksiä ja vaikeuksia.

 

Tässä yhdistyy kolme itsenäistä, yhdistävää ja toisistaan riippuvaista toimintoa; näkemys, toiminta ja tahto. Kaikkia osia tarvitaan, jotta vastoinkäyminen voidaan voittaa.

 

Omakohtainen – lopulta siunaukseksi muuttunut – vastoinkäyminen, oli perheyrityksessämme joutuminen markkinan mullistuksessa tilanteeseen, jossa piti tehdä päätöksiä suunnasta ja erilleen kasvamisesta. Perheyrityksessämme olimme aina uskoneet filosofiaan ”vaikka läpi harmaan kiven”. Toteutimmekin filosofiaa menestyksekkäästi yli vuosikymmenen ajan. Toinen vallitseva uskomus meillä oli, että yhtiö on perhettä varten, ja sitä ei ole tarkoitus myydä eikä lopettaa. Tony Robbinsilta sain hiljattain oppia, että alusta lähtien pitää olla olemassa exit-strategia, sillä ilman exit-strategiaa olet vain operaattori, etkä omistaja. Exitiä ei tarvitse käyttää, mutta ilman exit-mahdollisuutta, olet jumissa yrityksessäsi. Näin kävi myös meille. Olimme liian syvällä omassa filosofiassamme.

Tuo ”koulu” oli minulle erittäin kallis, mutta ilman tätä koko lähipiiriäni ravistellutta vastoinkäymistä, en olisi astelemassa nykyisiä askeleitani. Tuskin kirjoittaisin tätä blogikirjoitustakaan. Erityiskiitos  siis perheelleni ja kanssakulkijoilleni. Holiday viittaa esimerkeissään latinankieliseen sanontaan, joka on hänen mukaansa kokoaa stoalaisuuden yhteen lauseeseen:

 

Veres acquirit eundo eli keräämme voimia edetessämme.

 

– Sami Suominen

 

Ryan Holiday, The Obstacle is the way, APenguin Random House Company, 2014

Antony Robbins: Business Mastery, Amsterdam June 2017

Marcus Aurelius: Meditations, Random House Company, England 2002

Share: