Kuinka vaikutan tunteisiin ja kytkeydyn elefanttiin?

Vaikuta tunteisiin on kirja, joka kertoo tunteista ja niihin vaikuttamisesta. Kirjan kirjoittanut Jarkko Rantanen on tunteisiin erikoistunut psykologi ja valmentaja. Hän työskentelee perustamansa Tunneakatemian päävalmentajana. Aihe on erittäin tärkeä meille kaikille mm. seuraavista syistä:

  • Tunteet vaikuttavat monella tapaa ihmisten suorituskykyyn. Tyytyväiset työntekijät tuottavat 40 % enemmän liikevaihtoa kuin tyytymättömät.
  • Organisaation ilmapiiri selittää 20–30 % yrityksen liiketuloksesta. Johdon toiminta selittää jopa 50–70 % organisaation ilmapiiristä.
  • Asiakkaat kiinnittävät entistä enemmän huomiota asiakaskokemukseen eli siihen miten miellyttävältä tuntuu asiointi yrityksen kanssa.
  • Pitkään jatkuvien negatiivisten tunteiden on osoitettu lisäävän sairastavuutta.
  • Positiivisia tunteita enemmän kokevat ihmiset elävät keskimäärin pidempään.

Tunteet ovat tietoa ja energiaa

vaikuta-tunteisiin.jpgTunteeseen liittyy aina jotain tietoa ja viestiä, jonka tunne haluaa meille sanoa. Se pyrkii ohjaamaan meitä johonkin tiettyyn suuntaan tai pysäyttämään meidät täysin paikalleen. Esihistoriassa luolamiehillä ja myös eläimillä tunteiden alkuperäinen tehtävä on ollut välttää vaaraa tai hakeutua kohti ruokaa, elintilaa ja suvunjatkoa. Kysy jatkossa enemmän itseltäsi kun kohtaat omia tunteitasi: mitä tämä tunne haluaa? Nostaako tunne vireystasoa, jotta jokin toiminta mahdollistuisi vai laskeeko vireystaso jotta rauhoittuisin?

Vanhan vertauksen mukaan tunteiden ja järjen suhde on kuin ratsastajalla ja elefantilla. Tunteet ovat kuin elefantti ja järkemme on kuin ratsastaja, joka yrittää hallita elefanttia. Useasti me puhumme niin kotona kuin töissä ratsastajalle vaikka meidän pitäisi puhua elefantille. Tunteisiin vaikuttamisen ydin on kytkeytyä elefanttiin eli sanot sen ääneen mitä toinen mielessään ajattelee, tällöin toinen kokee, että häntä ymmärretään. Tämä taito vaatii siis empatiaa eli kyky asettua toisen asemaan.

Miten käsittelen omia negatiivisia tunteita?

Tekniikoita käsitellä negatiivisia ja postitiivisia tunteita on useita ja niitä kokeilemalla voi löytää itselleen sopivan. Esitän alla muutaman:

Uudelleenarviointi on menetelmä jolla lievennetään negatiivista tunnetta vähentämällä sen merkitystä. Jos joku loukkaa sinua ja meinaat raivostua niin mieti ”josko hänelle on tänään vain huono päivä? ”saipahan puhuttua suunsa puhtaaksi”. Tällainen kevyt uudelleentulkinta voi olla nopea apu lievässä tilanteessa. Toinen uudelleenarviointi mekanismi on uuden merkityksen antaminen. Kehität tätä tekniikkaa kysymällä ”mitä tästä tapahtumasta opin?” Näet tilanteen harjoituksena oman loukkaantumisen käsittelyyn ja anteeksiantamisen harjoitteluun. Vielä kolmantena uudelleenarvioinnin mekanismina on käytetty huumoria.

Erityisen tehokas ja viime aikoina paljon tutkittu menetelmä hyväksyminen tarkoittaa, että kohtaat negatiiviset tunteet sellaisenaan. Kuuntelet ja tunnustelet tunnetta. Kysyt itseltäsi mitä tämä tunne haluaa? Et samastu tunteeseen ja ajatukseen vaan katsot sitä sivusta, yrittämällä millään tavalla muuttaa sitä. Voit vaikka korostaa ystävällistä suhtautumista negatiivisiin tunteisiin toivottamalla ne tervetulleeksi kuin hyvän ystävän ”Tervetuloa kiukku ja ahdistus, mitä haluaisit minulle kertoa?”

Miten vaikutan omiin positiivisiin tunteisiin?

Jos haluat lisää iloa elämääsi, kartoita täsmällisesti mitä tunteita tarkoitat? Erilaisia positiivisia tunteita on nimittäin paljon. Uteliaisuus, innostus, ylpeys, hilpeys, tyytyväisyys, myötätunto, kiitollisuus, ihailu. Tarkkaile itseäsi milloin näitä tuntemuksia esiintyy ja kun kiinnität niihin enemmän huomiota, niin ne vahvistuvat.

Tuomas

Share: