James Clear – Atomic Habits , Tiny Changes, Remarkable Results

Kirja sai alkunsa, kun marraskuussa 2012 Clear aloitti julkaisemaan artikkeleita omalla sivustollaan: Jamesclear.com. Vuosia hän piti muistiinpanoja omista kokemuksistaan koskien tapoja, ja lopulta hän oli valmis jakamaan osan tarinoistaan julkisesti. Kirja myi yli miljoona kopiota maailmanlaajuisesti ja se käännettiin yli neljällekymmenelle kielelle.

Kirjan ydin on neliportainen malli, jolla tavat muodostuvat: ÄRSYKE – HALU – REAKTIO – PALKINTO ja toiset neljä lakia käyttäytymisen muutoksesta, jotka juontuvat edellisestä mallista. Clear käsittelee kirjassaan myös aiempia johtavia tutkimuksia tavoista, jotka ovat myös häntä innoittanut eteenpäin. Tutkimukset aloitti B.F.Skinner 1930-luvulla. Charles Duhigg taasen toi äskettäin tavat uudelleen kuumaksi puheenaiheeksi kirjallaan The Power of Habit.

Puhuessaan tavoista Clear kuvaa tavoilla olevan korkoa korolle -vaikutus itsensä kehittämiselle samaan tapaan, kuten olemme tottuneet puhuttavan rahan suhteen. Pienillä muutoksilla on yli ajan suuret vaikutukset. Yhden prosentin positiivinen tai negatiivinen kehitys on monesti meille huomaamatonta hetkessä, mutta pitkän ajan vaikutukset ovat valtavat. Näin ollen meidän arkiset pienet päätöksemme voivat johtaa meidät tuhoon tai kukoistukseen. Yhden prosentin positiivinen muutos, joka kertaantuu korkoa korolle vaikutuksella vuoden ajan tuo meille 37,78% positiivisen muutoksen vuodessa. Vastaavasti Clearin kuva alla näyttää, kuinka negatiivinen päätös tuhoaa koko tavan vuodessa olemattomiin. Clear havainnollistaa kertomaansa lentokone-esimerkillä. Los Angelesista New Yorkiin lähtevä kone muuttaa kurssiaan 3,5 astetta etelään ja lopputulemana kone laskeutuu Washingtoniin New Yorkin sijaan. Ei ole siis merkitystä kuinka menestynyt tai epäonnistunut olet juuri nyt. Tärkeintä on se, millaisen kurssin asetat GPS:ääsi. Mihin kohdistat tulevan kurssisi. Sinun pitää asettaa fokuksesi kehityskaareesi nykytilan sijasta.  

 

Kehitys ei tapahdu hetkessä, ja sen näkyviin tuomiseen tarvitaan useita perättäisiä toimia. Peiliin katsominen yhden punttisalikerran jälkeen ei muuta ulkomuotoasi, mutta vuoden yhtäjaksoinen työstö saa varmasti silminkin nähtävää muutosta aikaan. Hanaveden lämmittäminen kattilassa kymmenen astetta lämpimäksi ei tuo vielä mitään muutosta. Kun 25-asteinen vesi on kuumennettu 99-asteiseksi vieläkään ei muutosta havaita. Lopulta se yksi aste tekee muutoksen - kun lämpötila muuttuu 100 asteeseen - ja vesi alkaa kiehua ja muuttua vesihöyryksi.

 

Läpimurron hetket ovat yleensä tulosta monista aikaisemmista toimista. Lähtiessämme rakentamaan uutta tapaa, herkästi odotamme nopeampia tuloksia mitä käytännössä toteutuu. Kun muutokset alkuun ovat pieniä, tulee herkästi kuva yliyön menestyksestä, vaikka takana voi olla pitkä matka työtä.

Hallitseva viisaus väittää, että paras tapa saavuttaa mitä haluaa, on asettaa tavoite. Tähän tavoitteeseen voi tehdä sitten työsuunnitelman. Clear summaa kirjassaan omaa havaintoaan. Hänen mukaansa kehittymisen ympärille rakennettu systeemi vie meitä eteenpäin, ja itse tavoitteella on vain hyvin pieni rooli kokonaisuudessa. Systeemin ja tavoitteiden välinen ero Clearin mukaan on: tavoitteet ovat tuloksia, joita haluat saada aikaan, ja systeemi on prosessi, joka vie meidät tavoitteeseen.

”Jos olet valmentaja, tavoitteesi voi olla voittaa mestaruus. Tällöin systeemisi on tapa värvätä pelaajia, tapa johtaa apuvalmentajia ja toteuttaa harjoitteita.” – James Clear

 

Clear kuvaa hyvin tasapainoa näiden kahden elementin välillä. Hän kysyy, mitä tapahtuu, jos kokonaan unohdamme tavoitteen ja keskitymme vain systeemiin? Mitä jos koripallovalmentaja jättää huomiotta tavoitteen voittaa mestaruuden, ja keskittyy täysin arkisiin tapoihin ja niiden kehittämiseen. Hän esittelee myös toista näkökulmaa: äärimmäisyyteen vietynä valmentajaa, joka keskittyy täysin tulostaulun seuraamiseen.  Noh, tällainen valmentaja ei varmasti ole tiimin pulssilla, ja saa heitä pelaamaan paremmin. Tarvitaan siis tavoite, jotta suunta systeemille on olemassa. Clearin vahva sanoma on, että kun tavoite on tiedossa ja hyvä systeemi sen saavuttamiseksi on rakennettu, tulee fokus olla systeemin kautta kehittymisessä. Voidaksemme saavuttaa kestävää kehitystä, meidän pitää ratkaista ongelmat systeemitasolla. Haastavissa tilanteissa emme nouse tavoitteidemme tasolle, vaan putoamme systeemiemme tasolle.

”Fix the inputs and the outputs will fix themselves” – James Clear

 

TAPASI RAKENTAVAT IDENTITEETTISI

Tapojemme muuttaminen on vaikeaa kahdesta syystä. Ensinnäkin me koitamme muuttaa vääriä asioita ja toiseksi me koitamme muuttaa niitä väärällä tavalla. Tämän avaamiseen Clear linjaa, että muutos voi tapahtua kolmella tasolla (kuva alla). Kolmekerroksisen sipulin uloin kerros on tulokset. Tällä tasolla muutamme tuloksia, eli mestaruuden voittaminen, kirjan kirjoittaminen tai vaikka laihduttaminen. Toinen kerros on prosessin muuttaminen, eli tapojesi ja systeemisi muutos. Esimerkkinä vaikka rutiini kuntosalilla käynnistä tai kirjoittamistavoista. Kolmas ja syvin taso on identiteettisi muuttaminen. Tällä tasolla muutat uskomuksiasi. Maailmankatsomuksesi, omakuvasi, käsityksesi itsestäsi ja muista. Tulokset on se mitä saat, prosessi on se mitä teet ja identiteetti on se, mihin uskot.

THREE LAYERS OF BEHAVIOURAL CHANGE – James Clear

 

Kun alamme rakentamaan tapojamme, kaikki muutoksen tasot ovat hyödyllisiä omalla tavallaan. Haaste on muutoksen suunta. Monet aloittavat prosessin muuttaakseen tapojaan fokusoimalla siihen, mitä he haluavat saavuttaa. Tätä Clear kutsuu tulosohjautuvuudeksi, eli ohjaudumme alla olevan kuvan mukaan tuloksista identiteettiin päin. Se, mitä haluamme saavuttaa, muokkaa sitä, ketä me olemme. Prosessiohjautuvuuden esimerkki voisi olla vaikka laihdutusohjelma. Pysymällä näissä laihdutuspirtelöissä voin olla hoikka. Kolmas kulma on rakentaa identiteettiin pohjautuvia tapoja. Tässä lähdemme liikkeelle siitä, keneksi me haluamme tulla. Mikäli kysymys tuntuu alkuun liian suurelta, voimme katsoa mitä tuloksia haluamme aikaan ja sitten kysyä uudelleen, millaiset ihmiset saavat aikaan näitä tuloksia. Clear valottaa ajatteluaan kysymyksellä, millainen henkilö voisi kirjoittaa kirjan. Näin saadaan ajattelu siirtymään kirjan kirjoittamisesta kirjailijan identiteettiin, josta hän nostaa pitkäjänteisyyden ja luotettavuuden esiin. Omaamalla juoksijan identiteetin pääset kysymään itseltäsi, miltä minun treeniviikkoni näyttää. Sehän ei voi olla tyhjä, olenhan juoksija. Vaikutus siirtyy myös muille elämän alueille. Menenkö salaattitiskille vai hampurilaisravintolaan. ”Mitä juoksija tekisi?” Näin meistä tulee identiteettiohjautuneita.

OUTCOME-BASED HABITS – James Clear

Se, keneksi me haluamme tulla tai se, mitä haluamme saavuttaa muokkaa tapojamme; systeemiämme. Clearin sanoin: lopulta meistä tulee tapamme. Tapamme ja niiden kautta tekeminen antaa tulokset. Tuloksiin olemme joko tyytyväisiä tai pettyneitä, jolloin saamme palautetta ja pystymme taas muokkaamaan tapojamme.

 

TAVAN RAKENNE

Tavan rakenne kulkee jo aiemmin tunnistamamme neljän vaiheen läpi: ÄRSYKE – HALU – REAKTIO – PALKINTO. Ärsyke herättää halun, halu motivoi reaktion, joka tuottaa palkinnon. Tämä puolestaan tyydyttää halun ja lopulta linkittyy ärsykkeeseen.

Clear puhuu laeista, joilla käytöstä voidaan muokata. Näillä laeilla vaikutetaan tavan rakenteen eri vaiheisiin. Esimerkiksi ensimmäinen laki tulee siitä, kuinka ärsykkeestä tehdään ilmeinen tai vastaavasti, mikäli halutaan päästä tavasta eroon tulee vastaavasti ärsyke tehdä näkymättömäksi. Myös halun muokkaaminen, joko haluttavammaksi tai epämiellyttävämmäksi ohjaa käytöstämme. Tekemällä reaktion helpoksi laittamalla aamulenkkivaatteet jo illalla valmiiksi tai vaikeuttamalla epäotollista käytöstä, kuten saadakseen herkkuja pitää ensin lähteä kauppaan. Korostamalla palkinnon luomaa hyvänolontunnetta tai jopa antamalla itselleen rangaistuksen väärästä käytöksestä vahvistaa myös onnistumista.

LAIT:

  1. ÄRSYKE – Tee ilmeiseksi / näkymättömäksi
  2. HALU – Tee haluttavaksi / epämiellyttäväksi
  3. REAKTIO – Tee helpoksi / vaikeaksi
  4. PALKINTO – Tee palkitsevaksi / rankaiseva

Avain hyvien tapojen rakentamiseen ja huonojen rikkomiseen tulee Clearin mukaan näiden fundamenttien ymmärtämisestä ja räätälöinnistä omien tarpeiden hyväksi. Jokainen tavoite on tuhoon tuomittu, mikäli se rakennetaan vastoin ihmisluontoa. Rakentamalla tavat luontevasti linkittymään muuhun toimintaamme tekee niiden toteutuksesta helppoa. Meidän tuleekin miettiä milloin, mihin aikaan ja missä haluamme tapojemme toteutuvan.

 

MESTARUUS

HABITS + DELIBERATE PRACTICE = MASTERY

Halutessamme viedä kehittymisemme seuraavalle tasolle tavat eivät yksin riitä. Tarvitsemme yhdistelmän automatisoituneita tapoja ja tarkoituksellista treeniä. Jotta meistä voi tulla mestareita osan tavoista pitää automatisoitua. Koripalloilijan pitää pystyä pompottamaan palloa uhraamatta siihen ajatusta, ennen kuin voi alkaa treenaamaan levypalloja. Ollessamme matkalla meidän on hyvä välillä pysäytä tarkastamaan etenemistämme ja kehittymistämme.

  1. Mitkä ovat ydinarvot, jotka ohjaavat elämääni ja työtäni?
  2. Kuinka minä elän ja työskentelen kokonaisuudessa juuri nyt?
  3. Kuinka voin asettaa korkeampia standardeja tulevaisuudessa?

 

  1. Mikä meni hyvin tänä vuonna?
  2. Mikä ei onnistunut tai jäi vajaaksi tänä vuonna?
  3. Mitä minä opin?

 

YHTEENVETO

Clearin kirja on selkeä, mukaansatempaava ja analyyttinen. Kirjan tutkimussisältö on vahva, mutta kirjoitus tyyli ihmisläheinen. Tämä kirja soveltuu luettavaksi laajalle yleisölle ja sen sanoma koskee meitä kaikkia. Teorian lisäksi Clear antaa meille työkalut lähteä työstämään elämäämme ja mahdollista kurssimuutosta.

 

– Sami Suominen

 

James Clear; Atomic Habits; Penguin Random House; New York; 2018

Share: