Kuva: Robert Kiyosaki speaking in Phoenix, Arizona. © Gage Skidmore, 2014.

Guide to investing – Robert Kiyosaki

Rikkaan isä -konseptin luojan kolmas kirja. Kertoo miten rikkaat toimivat sijoittamisessa. Rahan lisäksi käsitellään siihen suhtautumista. Mitä se rajoittaa ja mitä se mahdollistaa. Sitä millainen mindset rahaa ihmisillä yleensä on ja erityisesti millainen se rikkailla on. Rikas tässä tapauksessa ei tarkoita pelkästään varakasta, vaan sellaista, joka suhtautuu rahaan näkien sen mahdollistajana. Rikas ei myöskään ole säästäjä vaan sijoittaja.

Kirjasarja on jännä sekoitus kiehtovuutta ja toisaalta taas, ehkä karrikoidun kielenkäyttönsä takia, jotain mikä ei ota tuulta alleen. Tästä kirjasta muuten kannattaa lukea erityisen hyvin viimeiset 100 sivua, kun yleensä se tuntuu olevan nimenomaan se alku se kaikkein tärkein juttu kirjoissa. Jokatapauksessa annetaan kirjalle pojoja siitä, että se saa ajatuksia liikkeelle. Se saa tarkastelemaan omia toimintatapoja. Usein parhaita kirjoja ovatkin ne, joskus osittain ilman omaakin ansiota, jotka aiheuttavat muutosta omassa tekemisessä. Usein me jo saatammekin tietää sen mitä tarvitseekin tietää. Kognitiivinen osaaminen ei ole ongelma. Mutta käyttäytymisen muutos onkin sitten haastavampaa. Jos joku kirja voi toimia sykäyksenä uudelle tasolle, on se onnistunut tehtävässään.

Mikä siis erottaa rikkaat ja köyhät?

Ykkösenä oppiminen. Tieto. Mindset. Ei niinkään raha, vaan suhde rahaan. Aina ei tarvitse olla rahaa tehdäkseen rahaa. Täytyy olla oppimisen halua ja tietoa.

Jos voitat lottovoitossa, onko sinulla tietoa ja taitoa toimia rahan kanssa?

Lopulta siis se, että sinulla on omaa suunnitelmaa ratkaisee, miten rahan kanssa pärjää.

Toisekseen tehdäänkö töitä rahan takia, vai laitetaanko myös raha tekemään töitä meille? Onko mindset vain mennä koulusta toiselle töihin? Vai rakentaako jotain omaa, yrittäjyyttä/yritystoimintaa siinä yhteydessä, tai sen sijaan. Tai että heti uskaltaisi ajatella olevansa yrittäjä/investoija. Tai uskaltaisi heti omata oikeanlaista suhtautumista rahaan, eli loisi jotain omaan bisnestä.

Kolmanneksi, miten raha vaikuttaa turvallisuuden tunteeseemme? Useinhan ajatellaan juuri sen olevan turvallista, kun ollaan toisella töissä. Mutta mitä jos ei mitään muuta tukijalkaa olekaan, niin miten voi käydä? Jos ei yhtä äkkiä syystä tai toisesta sitä työtä olekaan, niin mistä sitä rahaa tulee? Pitäisikö tehdä enemmän töitä rakentaakseen enemmän tukijalkoja? Ja voisiko se joku muu olla jotain sellaista, mikä eläisi yli sukupolven? Miten voisi luoda henkilökohtaista tasetta eikä aina vaan kuluja? Työ ei ole siirrettävissä eteenpäin, mutta tasearvo on.

Siinä ympyrä sulkeutuukin. Totta kai työ on itsensä toteuttamista kaikkien muine arvoineen. Tässä kirjassa ja ajattelussa kuitenkin keskitytään nimenomaan tarkastelemaan asioita rahan näkökulmasta. Kuinka luoda varallisuutta eli tasetta? Kuinka korko voisi työskennellä koron eteen? Miten voisi luoda kassavirtaa? Miten raha voisi tehdä sinulle töitä?

Juha Kangas

Share: