Kuva: © Joi Ito, @Flickr (CC 2.0)

Aki Hintsa – Voittamisen anatomia

Oskari Saaren teos Aki Hintsan elämäntyöstä on hyvin moniulotteinen. Teos opettaa Hintsan filosofiaa onnellisesta ja menestyksekkäästä elämästä. Filosofian lisäksi kansien väliin kätkeytyy useita mikroelämänkertoja sekä mukaansatempaavia tarinoita niin urheilussa kuin liike-elämässäkin menestyneistä huippuosaajista. Kirja luo mahdollisuuden kurkistaa myös formulavarikoiden sisäpiiriin. Lukija pääsee tarkastelemaan elämää F1:ssä varikkomuurin sisäpuolelta. Kirja kuvaa mielestäni hyvin, kuinka huippumenestys vaatii päättäväistä työtä, asennetta ja myös universumia. Hintsan mukaan kaikkiin näihin elementteihin voi vaikuttaa määrätietoisella harjoittelulla.

Hintsan filosofia pohjautuu pitkälti LFA-malliin, jota Fida käytti aktiivisesti jo 1960-luvulla kehitysmaaprojekteissa. Mallilla pystytään hallitsemaan monimutkaisiakin kokonaisuuksia. Projektille asetetaan tavoite ja tavoitteelle mittarit, joilla matkaa tavoitteeseen voidaan mitata ja näin tuoda kehittyminen näkyväksi. Projektikokonaisuus jaetaan osa-alueisiin, joille kaikille asetetaan omat mittarit. Näillä mittareilla mitataan suunnitelmanmukaista päivittäistä ja viikoittaista tekemistä ja tekemisen etenemistä kohti tavoitetta. Tämä LFA-malli on myös pohjana Hintsan voittamisen anatomian filosofiassa.

Voittamisen-anatomia.jpgOma kuvitukseni mallista.

MENESTYKSEN YMPYRÄ

Työkomennuksellaan Etiopiassa työskennellessään yhden maailman kovimman kestävyysjuoksijan kanssa Hintsa oivalsi tulevan työuransa kannata keskeisimmän asian:

”Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”

Vuosia kestäneiden erilaisten kokemustensa kautta oivallus johti Hintsan jakamaan hyvinvoinnin kuuteen osa-alueeseen:

  • Yleinen terveys
  • Biomekaniikka
  • Fyysinen aktiivisuus
  • Ravinto
  • Lepo
  • Henkinen energia

Hintsa pohti asiaa urheilun kautta. Koska hyvinvointi on voittamisen perusedellytys, oli hän nyt purkanut osiin voittamisen anatomian.

Hyvinvointi ei ole osiensa summa vaan tulo. Se on kuin kuudesta osasta koottu pyörä: jos yksi osa pettää, ei pyörä enää pyöri kunnolla.

 

Menestyksen-Ympyrä.jpg

Tämä blogitekstini on pintaraapaisu Hintsan opeista. En halua spoilata kirjaa enempää, koska olen sitä mieltä, että miltei jokaisen tulisi lukea tämä kirja kannesta kanteen.

– Sami Suominen
Oskari Saari: AKI HINTSA VOITTAMISEN ANATOMIA, 2015 WSOY EU

Share: